Barion Pixel

Molnár Barna 2017. decembere óta a VAM csoport tagja. Számos blogposztot írtunk már együtt ide a vamagyarorszag.hu oldalra is, illetve aktívan részt vett a virtuális asszisztensek számára összeállított leckék létrejöttében, marketing tudásával, tapasztalatával támogatva azt. Mítoszokat oszlatunk című blogbejegyzésemben már készítettem Barnával interjút. 2020.nyarán hirdettem meg a VAModi programot, melynek keretében, 1 éven keresztül adott a lehetőség minden lelkes, a hazai virtuális asszisztencia magas színvonalon tartása érdekében tenni akaró VAM tag számára, hogy 1-1 hónapra ő határozza meg miről szóljon a VAM csoport és bepillantást nyerjen a kulisszák mögé. Magam részéről hiszek a közösség erejében, az egyének által összeadott tudás hatalmasságában. Barna 2020. szeptember hónapban rengeteg hasznos, tanulságos posztot hozott számunkra, amiből a hazai virtuális asszisztensek profitálhattak.

A hónap elején így mutatkozott be:

“Molnár Barna vagyok, 12 éve dolgozom marketingesként. Voltam adminisztrátor, irodavezető, alkalmazott cégvezető, külső tanácsadó, majd vállalkozó.
Több mint 10 éve dolgozom és specializálódom webáruházakra, ezért szerénység nélkül mondhatom, hogy tapasztalt vagyok. A munkahelyeim, később megbízóim eredményei alapján pedig azt is elmondhatom, hogy jó (marketing)szakember vagyok. 2014 környékén merült fel először bennem, hogy elég volt a légkondis irodából, otthon sokkal hatékonyabb tudnék lenni, de ezt az akkori munkáltatóm nem támogatta.
Több év tervezgetés után végre 2017-ben elkezdtem a weboldal és webáruház kivitelező/tanácsadó vállalkozásomat. Azóta a munkám fele Home- Office a maradék munkára szánt idő az autóban, és a megbízókkal való egyeztetéssel megy el.
Vannak saját kisebb áruházaim és 1 éve a biztosításokkal is foglalkozom. Ha marad időm akkor kisfiammal homokozok, feleségemmel pedig tervezzük az álmainkat 🙂
A VAM csoportot az elmúlt pár évben nagyon megkedveltem, ezért ahol tudok ott részt veszek a közösség életében.”

Szinte a kezdetek óta nyomon követed a hazai VA piac alakulását. Mik a tapasztalataid, benyomásaid?

Egyre komolyabb léptékekben fejlődik a hazai virtuális asszisztencia. Tavalyi évben már elég felkapott lett az ilyen fajta munkavégzés, ami a keres-kínál csoport taglétszámán is meglátszik. Szerencsére a munkaadói oldalról is egyre többen ismerték fel a VA-k előnyeit, amit valószínű elősegített a VAM megjelenése a Magyar Marketing Fesztiválon médiapartnerként.
A 2020-as furcsa év sem vetette vissza ezt a lendületet,  hiszen közvetve a VA -k  irányába tolódott a munkaerőpiac egy kisebb szelete. Sok vezető ismerhette meg a távmunka fogalmát, és rengetegen próbálhatták ki magukat „home officeban”.

Milyen változáson ment keresztül a piac? Szerinted mennyire igaz, hogy ma már mindenki VA, aki annak mondja magát?

Ez egy nehéz kérdés, Ha felkapnak egy szakmát, az  együtt jár a szakma higulásával. Minél többen leszünk annál biztosabb, hogy a VA (virtuális asszisztens) és a VM (virtuális menedzser) elkülönítése szükséges lesz, hiszen a szakmai szintek jelentősen eltérőek VA és VA között. Válaszolva a kérdésedre:  Nem gondolom, hogy mindenki VA lenne, csak azért mert azt mondja magáról. Például ha engem veszünk alapul, akkor eléggé  határmezsgye, hogy én VA vagyok-e. Az általad írt VA definícióba azonban azt gondolom beleférek, hiszen, ahogy megfogalmaztad, a virtuális asszisztencia egy gyűjtőfogalom, mely a munkavégézés módjára utal inkább, mintsem a pejoratív értelemben vett asszisztenciára.

Én azokat tekintem VA-nak akinél ez a 3 kritérium minimum teljesül:

  • Legyen vállalkozó
  • A szolgáltatásait túlnyomó részt online végezze
  • A saját szakmájában szolgáltat első sorbam

Te sem unatkozol munka terén. Mi az, ami arra sarkallt mégis, hogy jelentkezz VAModinak?

Ez igaz, de szeretem, amit csinálok és a csoportot is. 🙂 Adta magát a helyzet. Korábban sokkal többet posztoltam a csoportban, és általában pozitív fogadtatása volt, így nem is volt kérdés, hogy jelentkezem-e.

Milyen élmény volt egy hónapig, a VAM csoport vezető moderátorának lenni?

A visszajelzések sok motivációt adtak. Hasznosnak éreztem magam a közösségben. Manapság jó és fontos dolognak tartom egy védett, zárt közösség tagjának lenni, ahol Te vigyázol arra, hogy a tagok ne féljenek kérdezni, megszólalni, aktívan részt venni a csoport életében. Moderátorként beleláthattam, hogy hetente milyen sokan akarnak csatlakozni a VAM csoporthoz és Te még mindig szigorúan tartod magad az elveidhez, hogy a 3 kérdésre válaszolás, a feltétele a beengedésnek. Hisz, már sokkal nagyobb lehetne a VAM csoport, ha nem kukacoskodsz ennyit 😀

Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást VAModi-ként?

Rendszeresen jó minőségű tartartalmat készíteni. Olyanokat, amik valóba segítik a virtuális asszisztensek fejlődését, ami a hasznukra válik. A tervemet sikerült megvalósítanom, bár az elején ígért meglepetésre sajnos már nem jutott idő… de majd bepótolom. 🙂

Aki még nem hallott a VAM közösségről, a VAModiról, de szimpatikusszámára a virtuális asszisztencia, mit mondanál, miért
csatlakozzon a VAM csoporthoz?

Ez az egyetlen csoport, ahol gyakorlatilag minden VA-val kapcsolatos kérdésére választ kaphat. Hatalmas felhalmozott tudás és tapasztalat van a csoportban, és itt nincs információirigység. Virtuális asszisztensként a vállalkozásod elindításához szükséges tudást az ingyenes leckékből megkapod, a menet közben felmerülő kérdéseidre pedig ott egy közösség, akik rendkívül széles területen mozogva hatalmas tapasztalattal rendelkeznek és nem félnek megosztani tudásukat másokkal.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnod a VA esszenciáját a hozzánk forduló vállalkozóknak, mi lenne az a mondat?

Megoldásorientált szolgáltatások a legjobb ár/értékarányban.

Köszönöm szépen a munkádat és az interjút!

#hajráVAM

 

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Év virtuális asszisztense 2023 – Molnár Szabina

Év virtuális asszisztense 2023 – Molnár Szabina

Év virtuális asszisztense 2023 - szakmai győztes. 2022-ben indítottuk útjára hagyomány teremtő szándékkal az Év virtuális asszisztense versenyt, melynek célja, hogy elismerje a virtuális asszisztensek munkáját. 2023-ban is 2 kategóriában lehetett nevezni, melyek...

Ismerd meg jobban Madarász Julit

Madarász Juli egyesületünk alapító tagja, akivel most a FreelancerBlog készített interjút. Az interjúba nem csak Julit ismerheted meg, hanem egy online marketing területén tevékenykedő virtuális asszisztenst. A sztereotípiák legyőzésére a vele készített interjú is...