Barion Pixel

2012 óta vagyok ezen a virtuális pályán. Mikor elindítottam a vállalkozásomat, itthon még nem igazán volt kultúrája az effajta vállalkozásoknak, s csak nagyon minimális információm volt róla.

Amivel mégis elindultam, az a saját tudásom, a sokfajta vállalkozás offline támogatásából kialakult tapasztalatom és a vízióm volt. Ez a jövőkép nem volt más, mint hogy én mindezt a szolgáltatást a laptopom és az internet segítségével egyidejűleg, párhuzamosan több vállalkozás számára szeretném elérhetővé tenni.

4 évig építettem így sikeresen az irodamanager szolgáltatásomat itthon, mikor 2016-ban egy külföldi megbízóm arról informált, hogy nézzek körül a Virtual Assistant szolgáltatást nyújtók között a nagyvilágban, mert ők hozzám hasonló szolgáltatásokat nyújtanak.

Ettől a dátumtól kezdve igyekszem nyomon követni a világban futó trendeket is a VA-k terén, s a tudást átültetni, implementálni a hazai vállalkozások javára.

Természetesen mindig igyekeztem figyelemmel kísérni a hazai állapotokat, piacot is ezen a téren, s úgy éreztem, itt az ideje, hogy elkezdjek a témáról írni. Mint tapasztalt irodamanager (online vállalkozástámogató) meg szeretném osztani Veletek a tapasztalataimat, tudásomat. A virtuális asszisztensség kishazánkban is egyre nagyobb teret hódít. A valódi, minőségi virtuális asszisztenciáról azonban érdemes többet beszélni. 

Ezért vágtam bele ebbe a blogba és ezért kezdtem bele a hazai VA közösség és a vállalkozók edukálásába.

De kik is ők valójában? – virtuális asszisztens definíció

 

A virtuális asszisztens egy gyűjtőfogalom, amit azokra a magasan képzett szakemberekre használunk, akik virtuálisan, a távolból segítenek egy-egy vállalkozásnak (vagy akár egyszerre többnek is), támogatják annak működését. A virtuális asszisztensek szakosodhatnak képzettségüknek, tapasztalatuknak, érdeklődési körüknek megfelelően.

Hazánkban virtuális asszisztens néven futnak azok a vállalkozások, akik virtuális adminisztrációs asszisztencia szolgáltatásokat látnak el. De ebben a virtuális asszisztens gyűjtőfogalomban azért ennél jóval több van.

Ide sorolhatjuk például a virtuális marketing asszisztenseket, a virtuális szövegíró (tartalom készítő) asszisztenseket, stb. Vagyis a virtuális asszisztens nem feltétlenül, s nem minden esetben egyenlő egy ‘virtuális titkárnővel’. A legelső és legfőbb különbség a virtuális asszisztens és az otthonról dolgozó virtuális titkárnő között, hogy a virtuális asszisztens vállalkozás keretében, az otthonról dolgozó virtuális titkárnő pedig munkavállalói státuszban végzi el a rá bízott feladatokat. A virtuális asszisztensnek egyszerre akár több ügyfele is lehet, s a jobb, keresettebb asszisztensek naptárjába nehéz bekerülni. 😉

A virtuális asszisztensek szabadúszó egyéni vállalkozók, akik szerződéses kapcsolatban állnak ügyfeleikkel. A saját vállalkozásuk adózásáért saját maguk felelnek, vagyis az ügyfélnek nincs gondja a munkabérre, járulékokra, munkaviszonnyal kapcsolatosan jelentkező egyéb teendőkre. A virtuális asszisztens egyszerre több ügyfelet is kiszolgálhat, feladatait elláthatja havibérben, órabérben, project alapú díjazással, stb. Amilyen formában a szerződő felek megállapodnak.

 

Az én olvasatomban, tapasztalataim alapján manapság egyre inkább az a tendencia, hogy a virtuális asszisztensek többsége a virtuális platformon tevékenykedő vállalkozásokat támogatja. ( A hazai trendekről, szolgáltatásokról készülnek majd felmérések, amiket itt a blogon olvashatsz)

Segít számukra:

  • az értékesítési csatorna kiépítésében,
  • rendbe tenni az elhatalmasodó irathalmazt,
  • rendszerezeni az e-mailjeiket,
  • elláthatja a cég ügyfélszolgálati feladatait akár telefonon, akár e-mailben,
  • kezelheti a socail media felületeit, s még megannyi más feladatot.

 

S hogy miért is jobb egy online felületen is létező vállalkozás számára egy virtuális asszisztenst szerződtetni?

Mert mi is ugyanabban a virtuális világban, ugyanúgy vállalkozóként mozgunk, mint a Te vállalkozásod.

Mert mi is elsőként ugrunk a technikai vívmányokra, fejlesztésekre, hogy a saját vállalkozásunkat még jobbá, még hatékonyabbá tegyük.  

Így ha Neked van szükséged valamilyen technikai újdonságra, együttes erővel könnyebben megtalálhatjuk azt. Mert egy igazán jó virtuális asszisztens képes projektekben gondolkodni, képes arra, hogy átlássa, racionalizálja a folyamataidat, képes akár nemzetközi csapattársakat is bevonni a folyamataiba, ha a céged növekedéséhez, fejlődéséhez erre van szükség.  

keszen_allsz_egy_va-re.jpg

Érdemes követned az oldalamat akár vállalkozóként, akár virtuális asszisztensként. Sok hasznos dolgot fogok megosztani Veled a jövőben. S ha nem szeretnél lemaradni a frissen megjelenő cikkekről, kövess a fb-on, LinkedIn-en.

 

“Minden sikeres vállalkozó mögött áll egy irodamanager!”

 

Kiss-Márton Adrienn

irodamanager

Ez a definíció a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.
A jogosulatlan, vagy nem megfelelően átvett tartalom szankcióiról az irodamanager jogi nyilatkozatában olvashatsz!

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Nyílt levél

Nyílt levél

Nyílt levél KATA-nak! Virtuális asszisztens témában a hazai legnagyobb szervezetként úgy éreztük, nekünk is meg kell szólalnunk a témában. Sokáig kerestük a szavakat. Vártuk a Közlöny hivatalos szövegét, most is várunk még részletszabályokra, esetleges...

A küldetéstudat, ami előrevisz

A küldetéstudat, ami előrevisz

Hogy ne csak mindig örömködni jöjjünk, gondoltam beszámolok Nektek a 2022-es év elmúlt néhány hónapjának azon történéseiről, melyeket végül nem siker koronázott. A hazai virtuális asszisztenciával kapcsolatos tevékenységem eddig is nonprofit módon működött, hisz a...

Adventi készülődés virtuálisan is

Adventi készülődés virtuálisan is

Emlékszel még a lázas izgalomra, az adventi készülődésre gyerekkorodból? Mikor csillogó szemekkel bontogattad az adventi naptár ablakocskáit? Arra gondoltunk idén az egyesületi tagokkal, hogy ezt felnőttként is jó dolog felidézni, hogy az ünnepvárás örömét megéljük....