Barion Pixel

Mennyit lehet keresni virtuális asszisztensként – kalkulátor

Az elmúlt hét történései, a KATA teljes átalakítása miatt kalkulátorunkat is átalakítjuk majd, hiszen VA-ként eddig általában KATÁS vállalkozással dolgoztak, amik a szigorítások miatt most már nem lehetséges. A kalkulátor átalakításáig ezt vedd figyelembe.

FIGYELEM! Ez az oldal racionális adatokat tartalmaz. Semmi esetre sem szeretnénk elijeszteni a virtuális asszisztens vállalkozás elindításától, pusztán a tényekre alapozva kívánjuk Neked bemutatni, hogy mennyibe is kerül egy VA vállalkozás fenntartása, vagyis “mennyit lehet keresni virtuális asszisztensként”.

Felméréseinkben is folyamatosan monitorozzuk, hogy milyen órabéren dolgoznak a hazai virtuális asszisztensek. A gyakran felmerülő kérdés okán, hogy mennyit lehet VA-ként keresni, úgy gondoltuk, hogy a VAM csoportban eddig is elérhető mini költségkalkulátorunkat most mindenki számára elérhetővé tesszük, hogy mielőtt bárki belevágna a VA vállalkozás beindításába tudjon egy picit számolgatni, mérlegelni.

Az első fontos dolog, amit mindenképp érdemes szem előtt tartanod, hogy a vállalkozói lét kockázatos. Itt nem beszélhetünk havi munkabérről, ami minden hónap végén “biztonságosan” landol a bankszámládon, így  nem releváns az a kérdés sem, hogy mennyit lehet ezzel keresni. 🙂 Természetesen lehet vele pénzt keresni, hisz ha nem lehetne, akkor nem lennénk már idehaza is egyre többen, akiknek ez a szolgáltatás nyújtás képezi a bevételi forrását.

De akkor mégis hogyan kell elképzelni, hogyan tudod tervezni a szolgáltatásod árazását, megélhetésedet. Ebben segítünk most Neked!

Vállalkozóként van bevételed, amikkel szembe állítod a költségeidet, majd megfizeted az adót. Ha mindent jól csinálsz, akkor a végén lesz nyereséged.

A bevételeidet azok a szolgáltatási díjak alkotják, amiket az ügyfeleid fizetnek Neked a VA szolgáltatás igénybevételéért.

A költségeid között pedig érdemes számolnod az állandó és változó költségekkel egyaránt.

Az alábbi kalkulátorban egy kiindulási alapot szeretnénk adni Neked, ami egy sorvezetőként szolgálhat számodra.

A kalkulátor első, adókra vonatkozó mezőjében főállású, KATA adózást választó egyéni vállalkozóval számoltunk, aki havi 50.000 Ft KATA adó megfizetését vállalja és nem iparűzési adó mentes területen tevékenykedik, (így éves szinten 50.000 Ft IPA-t fizet), továbbá az éves kamarai hozzájárulás 5.000 Ft-ját is hozzá számoltuk.

A kalkulátorban találsz előre “beírt” számokat. Azok az általunk javasolt havi vállalások, melyeken bátran változtathatsz egyéni igényeidnek megfelelően.

Ess neki bátran számolgatni. 🙂  A kalkulátor alján, az összesen sorok menet közben frissülnek az általad beírt adatok alapján, de lehetőséged van a számolásodat elküldened magadnak e-mailben is, ha kitöltöd a form végén levő e-mail cím mezőt.


kalkulátor

Ulrike Leone képe a Pixabay-en

Lássuk az egyes sorok tartalmát kicsit részletesebben:

 • “fix rezsiköltség” : itt érdemes minden létező előfizetést, szolgáltatást végiggondolnod, felsorolnod. Néhányat megemlítünk ízelítőül, de bátran folytasd a sort:
  • internet,
  • telefon,
  • könyvelési díj ( népi szóbeszéddel ellentétben mi javasoljuk, hogy legyen könyvelőd KATA-sként is) ,
  • ügyvédi költség (vállalkozóként érdemes egy jogi képviselővel szerződnöd, hogy ha bármilyen gondod adódik, azonnal legyen kéznél a megbízható segítség) ,
  • fizetős szoftverek,
  • bankköltség,
  • weboldalad díja,
  • weboldalad karbantartásának díja,
  • ha irodát bérelsz, akkor annak a bérleti díja,
  • stb.
 • megtakarítás munkaeszközök lecserélésére: könyveléssel foglalkozó VA társaink többször jelezték, hogy számviteli szempontból butaság értékcsökkenéssel számolni, amivel természetesen mi is tisztában vagyunk. 🙂 Azonban annak érdekében, hogy folyamatosan jó minőségű eszközökkel tudd nyújtani a szolgáltatásodat, le kell cserélned őket időnként. Ezért, ha előre gondolkodsz és kalkulálsz a cserével, elkülönítesz erre a célra összeget, akkor nem fog megterhelni a jövőbeni kiadás
 • megtakarítás: azzal Te is tisztában vagy, hogy a havi 50.000 Ft KATA fizetésével nem leszel jogosult csillagászati összegű nyugdíjellátásra, ezért fontosnak tartjuk az öngondoskodás beépítését is a kalkulációba. Vállalkozóként nyilván az a célod, hogy akár passzív bevételekkel megteremtsd a majdani nyugdíjas éveid bizotnságos megélhetését, de egy kis tartalék bizots nem fog rosszul jönni.
 • tanulásra, képzésre szánt összeg: a folyamatos fejlődés, tanulás elengedhetetlen a folyton változó környezetben. Erre is érdemes elkülönítened pénzt, megtervezned a saját oktatási, fejlődési célkitűzéseidet.
 • egyéb felmerülő költségek: ha eszedbe jutott bármi olyan költség, amit a fenti kategóriák egyikébe sem tudsz beletenni, de úgy gondolod fontos vele számolnod, akkor ide beírhatod
 • saját fizetés: mikor elkezdesz a saját lábra állás ötleténk gondolkodni, nyilván célod, hogy többet, vagy legalább annyit keress, mint alkalmazottként. Ezt a tételt tapasztalataink szerint sokan elfelejtik belekalkulálni a kiadásaik közé, pedig fontos ketté választani a “céges” és a “privát” pénzeket.

Természetesen induló virtuális asszisztensként még igen magasnak tűnhet a havi 500.000 Ft körüli bevétel kalkulálása, mely fedezi a kiadásokat, de hosszú távon érdemes szem előtt tartani a szolgáltatások meghatározása, az árképzés terén.

Reméljük, hogy bejegyzésünk hasznos volt azon vállalkozók számára is, akik virtuális asszisztens szerződtetésén gondolkodnak. A VA árképzése során a fenti tényezők igen nagy mértékben befolyásolják a szolgáltatások, szolgáltatók árait.

 

Ha számodra hasznos volt a kalkulátor, bátran oszd meg másokkal, akik fontolgatják a vállalkozóvá válást.

A kalkulátort nem pénzügyi, számviteli szakemberek számára készítettük, az itt kalkulált számok nem képezik semmilyen hiteligény, pályázati anyag alapját. A VAM oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget az így kalkulált összegek hitelességéért, valódiságáért.

A kalkulátor használatával kapcsolatban nem gyűjtünk semmilyen adatot a kitöltésedről. Lehetőséged van a kalkulátor végén a számolási eredményedet e-mailben elküldeni magadnak. Ez esetben is csak az általad megadott e-mail cím fogja címzettként megkapni. havi összeg mezőt tudod változtatni saját igényeidnek megfelelően.