Barion Pixel

A social media szerepe felértékelődött a cégek életében azáltal, hogy az embereket könnyebben elérni az online platformokon keresztül. Ezek közül a TikTok a leggyorsabban növekvő közösségi platform, és mindig az egyik legtöbb letöltött alkalmazás a statisztikák szerint. A felület olyan eszközfunkciókat kínál a vállalkozások számára, mint az alkalmazáson belüli vásárlás, az élő közvetítés és a márkás hashtagek. A jól megtervezett és célzott tartalom növeli a nézők elkötelezettségét, védje meg a márkád ismertségének növelését és az építkezést. Ehhez pedig a hatékony, jó minőségű TikTok videók létrehozása elengedhetetlen. Pontosan ezért a Marketing Astronál összeállítottunk egy egyszerű útmutatót, hogy mire figyelj oda, ha ütős TikTok videót szeretnél készíteni. Ne feledd, a videód akár egy nap alatt is sikeres válhat! Mutatjuk a szót!

1. Ismerd meg a célközönséget

A fentiekben beszéltünk arról, hogy hogyan értékelte fel a A  social media szerepe . Még egy videógyártásba fogsz, nulladik lépés a célközönséged meghatározása. Érdemes felkutatni a demográfiai, pszichográfiai és online szokásaikat, hogy olyan tartalmat hozhass létre, amely összhangban van. Készíthetsz egy részletes profilt az ideális követődről, ahol veszed az életkorát, a nemét, a lakóhelyet, érdeklődési körét, hobbijait és az életmódját.

Ha már meglévő fiókról beszélünk, akkor érdemes a TikTok beépített analitikáját is igénybe venni. A TikTok analitikán keresztül a korábbi videók teljesítménymutatóinak megtudhatja, hogy az azonosított milyen típusú tartalmak keltettek visszhangot a közönséged körében. A nézők érdeklődési fokának mint olyan felméréséhez elemezz mérőszámokat, a nézési időt, a kedveléseket és a kommenteket.

A párhuzamosan keress rá a versenytársaidra, olyan márkákra, alkotókra, akik a te szakágazatban tevékenykednek. Elemezd ki a tartalomstratégiájukat, az általuk készített Tikok videók típusát, a kiadott tételt és az általuk elért elkötelezettséget.

 2.  Elemezd a trendeket

A trendekhez való kapcsolódás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a TikTok videód messzire eljusson és széles körben terjedjen. Ahogy egy trend egyre népszerűbbé válik, egyre több felhasználó kezd rákeresni, ami arra készteti az algoritmust, hogy a kapcsolódó videókat a nézők “Neked” feedjébe juttassa. Ha folyamatosan nyomon követed, hogy mi az aktuális trend, az inspirációt adhat az új TikTok videókhoz, és így nagyobb közönség ismerhet meg téged. Azonban az is fontos, hogy a hitelesség érdekében a márkád hangját és a nézőpontot össze tudd kapcsolni a trenddel.

Jó példa erre 2024 márciusában:  “csábító, de nem… köszönöm”  trend

Mi ez pontosan?

Ha láttad a Notting Hill című a filmet, akkor tudod, hogy Julia Roberts karaktere, Anna Scott elmondja benne az ikonikus mondatot: “csábító, de nem… köszönöm”, válaszul annak a fickónak, aki felajánlotta neki a telefonszámát. A TikTok trend eredete egy BookTok-fiókból származik, ahol február közepén tettek közzé egy videót ezzel a CapCut-sablonnal. A felhasználók azóta az említett TikTok videó hanganyagát használják, példákat bemutatva arra, amikor ők is azt mondanák, hogy “csábító, de nem… köszönöm”. Hiszen az élet tartogat olyan lehetőségeket, amiket néha vissza kell utasítani.

De hogyan találjuk meg mi a trendi?

A legegyszerűbb módja annak, hogy megnézd mi a trendi a TikTok-on, ha ellátogatsz a Discover oldalra, ahol megtalálod a legtrendibb hashtageket abban a régióban, ahol éppen tartózkodsz. Ha azonban valami konkrétabbat keresel a saját területedre vonatkozóan, menj a TikTok keresés oldalára, és a Neked részben találsz javaslatokat. Azok a témák, amelyek mellett egy láng emoji (?) látható, most éppen trendiek.  Vizsgáld meg a videódat a nicheden belül és azonosítsd a közönséggel rezonáló közös elemeket. Illetve azt se felejtsük el, hogy a TikTok egy folyamatosan változó platform, ahol a trendek gyorsan változnak.

3. Tervezz megfelelően

Neked mi a célod a TikTok-kal? Márkaépítés, márkaismertség vagy éppen lead generálás? A célok meghatározása segít irányítani a tartalomkészítést és a stratégiát. Ha például növelni szeretnéd a márkaismertségedet, akkor kiváló ötlet rövid magyarázó TikTok videók készítése. De vajon alkalmasak lesznek-e az értékesítésre? Nem feltétlenül, mert a próbavideók vagy oktatóvideók jobb eladásokat eredményezhetnek.

Először választ ki a témát, ami rezonál a célközönségeddel, és ehhez fogalmazz meg egy kulcsfontosságú üzenetet. Tervezd meg a TikTok videódat storyboard felhasználásával, és törekedj a kreatív megközelítésre. A storyboard segíthet a jelenetek, sorrendek megjelenítésében.

Emellett néhány konkrét praktikus tanács:

  • Térj a lényegre már az elején!
  • Készíts 1 percnél hosszabb TikTok videókat!
  • Ne félj az effektek használatától!
  • Bátoríts interakcióra!
  • Törekedj a rendszeres posztolásra!

Fontos azt is kiemelni hogy a megtekintések 55%-a az első hétre esik, a további nézettség pedig a későbbiekben emelkedik, és éri el a 100%-ot. Ez azt jelenti, hogy egy régebbi videód is felkaphatja az algoritmus, azaz pillanatok alatt népszerű lehet.

Összefoglalva

Nincs rá garancia, de az már biztos hogy előnyben leszel ha tudod milyen alapok szükségesek egy sikeres videóhoz. Tehát a TikTok videód sikerének három fő pillére a célközönség ismerete, a trendek elemzése és a megfelelő tervezés. A célközönség meghatározása segíthet a tartalom személyre szabásában, a trendek elemzése pedig lehetővé teszi a felhasználók érdeklődésének felkeltését, míg a megfelelő tervezés biztosítja a tartalom koherenciáját és relevanciáját.

Ne feledd, a platform olyan TikTok videókat emel be az emberek “Neked” feedjébe, hogy kedvelni, ezért koncentrálj arra, hogy magával ragadó tartalmat készíts a közönséged számára. Ha pedig ezenfelül kíváncsi vagyok, hogyan navigálj az  ingyenes videó szerkesztők  világában, a Marketing Astro szakértői tudásnak neked ebben.

Szponzorált cikk

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA "csak" egy virtuális asszisztens? - Kezdjük rögtön a legelején. Kik azok a virtuális asszisztensek ? "A virtuális asszisztens, egy gyűjtőfogalom, amit azokra a MAGASAN KÉPZETT SZAKEMBEREKRE használunk, akik virtuálisan, a távolból egy-egy vállalkozásnak (vagy...

II. Évindító Országos VA találkozó – élménybeszámoló

II. Évindító Országos VA találkozó – élménybeszámoló

II. Évindító Országos VA találkozó a X. Magyar Marketing Fesztiválon!Mindig is érdekelt, hogy kik a virtuális asszisztensek (VA), miben tudnak segíteni? Esetleg Te is szívesen lennél VA, de nem tudod hol/hogyan kezdj neki? A rendezvényen megosztottuk a hazai piacon...

Az ÉV Virtuális Asszisztense 2022-ben – Oprendek Rita

Az ÉV Virtuális Asszisztense 2022-ben – Oprendek Rita

Az Év Virtuális Asszisztense 2022 pályázat célja, hogy elismerje a VA-k kemény munkáját és elkötelezettségét. Egyesületünk folyamatosan támogatja őket egyre fejlődő szerepükben, s a kimagasló teljesítményt nyújtó VA-ket szeretné elismerésben részesíteni. A X. Magyar...