Barion Pixel

A VA “csak” egy virtuális asszisztens? – Kezdjük rögtön a legelején. Kik azok a virtuális asszisztensek ?

“A virtuális asszisztens, egy gyűjtőfogalom, amit azokra a MAGASAN KÉPZETT SZAKEMBEREKRE használunk, akik virtuálisan, a távolból egy-egy vállalkozásnak (vagy akár egyszerre többnek is), támogatják annak működését.” És ez CSAK egy rövid részlet, amit kiemeltem. Ha nem ismered a teljes fogalommeghatározást, akkor érdemes egy teljes cikket elolvasnod itt , ahol a VA definíciót 2017-ben megfogalmaztuk  . 
Ennek ellenére egyre több helyen jön velünk szembe, hogy ő “csak” egy VA. De mitől is CSAK? Ha nem elég a fogalom meghatározása, akkor nézzük inkább másik szemüveggel. Himmer Csilla írásában, –  aki maga is dolgozik virtuálisan asszisztenssel maximálisan elégedettséggel – is jól látszik, hogy a VA nem egy titkárnő , hanem egy szakértő, és ez alapján is érdemes kezelni a fogalmat. 

“A virtuális asszisztens  képlete 

Nézzük ezt meg pontonkén!

adminisztrációs szaktudás (és ez csak az alap!)
+ diploma (felsőfokú képzés egy szakterületen)
+ szakmai tapasztalat
+ vezetői tapasztalat (ez hab a tortán kategória, de ha van, az is sokat nyom a latban)

virtuális asszisztens

Nem mindenki virtuális asszisztens, aki annak látszik

Természetesen mi is látjuk, tapasztaljuk a virtuális asszisztensek hígulását, melynek oka is látjuk. A VA-k munkájáról vattacukros képet festő, VA kínált szolgáltatók pontosan érdekeltek, hogy minél több VA legyen, hisz ez teremti a bevételt. Ám ahogy a “programozó iskolák” célja is – a gyors meggazdagodás – a mennyiségi programozó ontás volt, úgy a VA piacon is a “Legyél Te is VA” képzők motivációja is hasonló. Hogy lesz-e párhuzam a 2 pálya között…?
“az elmúlt 2-3 évben gombamód szaporodtak meg a képzési helyek, bootcampek, coding schoolok, amik egyre rövidebb idő alatt ígérnek egyre extrémebb fizetéseket a képzés elvégzése után. Mikor a bootcampek újdonságnak beállítottak, a kódiskolák is megtehették, hogy alapból azokat a jelentkezőket válasszák ki, akik már alapból erős hard skillekkel érkeztek, például a programozás felé kacsintó matematikusokat, ami az üzleti modellt egyszerűen csak tudta működni, amíg a piacon nem jelent meg még 20-30 másik képzés.” forrás: https://www.hwsw.hu/hirek/67286/codeberry-bezar-programozoiskola-bootcamp.html
A “Melyik VA képzést választottam című cikkünkben bővebben kitértünk arra, hogy mit gondolunk a VA képzésekről pontosan.
Ahogy minden szakmának megvannak a maga kóklerei, akik a szakmába vetett bizalmat rontják, úgy sajnos a Virtuális asszisztensek között is vannak “gyengén muzsikálók”, akiknek sem magasan képzett szakértelmük, sem etikailag tisztességes hozzáállásuk nincs. Egyesületünk és a valódi virtuális asszisztensek számára ezért kiemelten fontos, hogy milyen kommunikációval, milyen képet alakítunk ki a szolgáltatásunkról. Itt is fontos a körültekintés. A minőségi szűrés érdekében, Egyesületünk pontosan ezért sem engedi már, hogy a keres-kínál csoportban bárki föladjon VA szolgáltatást kínáló hirdetést. Ott a minimum elvárás, hogy működő vállalkozása legyen amivel az adatbázisunkban is szerepel, itt tudjuk ellenőrizni adószáma alapján, hogy működik-e a vállalkozása, vállalkozásának tevékenységi körei között van-e VA releváns tevékenység.
Ha elolvasod Ferencz Mónikával 2019-ben készült interjúnkat arról, hogy egy VA mire figyeljen amikor egy hirdetésre jelentkezik, akkor ezt megfordítva, megbízóként érdemes átgondolni az alábbi pontokat, hogy mikre figyeljük vállalkozóként, ha VA-t keresünk:
  1. Amikor te feltételeket írsz ki, hogy e-mailben keressenek akkor ez is egyfajta szűrő. (aki messengeren ír rád, eleve ne vedd komolyan), vagy ha az email tárgyában nem azt írja, amire kérted őket a felhívásban.
  2. Van-e weboldala? Ha igen akkor nézd át kicsit: csak a “süket duma” van feltüntetve, vagy releváns információk vannak a rólam részben. Milyen programokat használ, milyen munkatapasztalata van. Vállalkozói adószáma fel van-e tüntetve? A weboldala, közösségi média platformja mennyire friss, naprakész?
  3. Ellenőrizd le az adószámot, milyen tevékenységek vannak felvéve a vállalkozásában!
  4. Vannak-e súlyos nyelvhelyességi hibák a weboldalán, e-mailjében. Ez azért is fontos lehet, mert a dott esetben a VA téged is képvisel az ügyfeleid előtt, így nagyon nem mindegy, hogy milyen helyességgel és milyen stílusban kommunikálsz.
  5. Adjon okot az aggódásra a túl alacsony ár. Vállalkozóként ma már egy szakértő nem tud megélni a 1-2000 Ft-os óradíjból. Hiszen ha szakértő, akkor kifizeti a járulékait és kb. éhen is hal.
  6. Érdemes egy online videokonferencián beszélni vele a munkakezdés előtt. Ezzel az első benyomást is megkapod.
És jöjjön még egy fontos ellenőrzési lehetőség. Érdemes megnézni, hogy a jelenlegi aktív virtuális asszisztensek közül hányan vállalják, hogy az Egyesület Etikai kódexében meghatározottak szerint, azokkal egyetértve végzett tevékenységüket. Az Etikai kódex szerinti működést nem csak az Egyesület tagjai, pártoló tagjai vállalhatják fel. Bárki, aki úgy érzi, ennek a normának a folytonos VA tevékenységét. 

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Így készíts ütős TikTok videót

Így készíts ütős TikTok videót

A social media szerepe felértékelődött a cégek életében azáltal, hogy az embereket könnyebben elérni az online platformokon keresztül. Ezek közül a TikTok a leggyorsabban növekvő közösségi platform, és mindig az egyik legtöbb letöltött alkalmazás a statisztikák...