Barion Pixel

“Melyik VA képzést válasszam?” – érkezik egyre gyakrabban a kérdés Egyesületünkhöz. Ezért úgy döntöttünk, hogy felmérjük a hazai piac VA képzési kínálatát és egy objektív képben bemutatjuk Nektek a választási palettát.

mohamed Hassan képe a Pixabay -en.

A “Melyik VA képzést válasszam?” kérdésre a rövid válaszom, hogy egyiket se. A hosszabb válaszomat pedig kifejtem most Neked.

Fontosnak tartom leszögezni az elején, hogy az élethosszig tartó tanulásban hiszek és magam is hirdetem, gyakorlom a mai változó világban a folyamatos tanulást, hisz közel 40 évesen vágtam bele a mester diplomám megszerzésébe is, amit család, VA vállalkozás és COVID-dal nehezítve sikeresen abszolváltam is. Ugyanakkor fontosnak tartom megosztani Veletek a nézőpontomat ebben a kérdéskörben, hisz Egyesületünk küldetése, hogy hiteles információkat nyújtsunk virtuális asszisztencia témában és roppant fontosnak tartjuk, hogy a virtuális asszisztens szolgáltatók minősége továbbra is kimagasló legyen.

Hazánkban VA témában az első ingyenes leckéket a VAM csoportban tettem közkinccsé ( az akkor 5 éves hazai és nemzetközi VA tapasztalataimra alapozva) az első hazai VA csoportban az FB-n 2017-ben, ahol mind a mai napig elérhető a közösségünk által azóta gyarapított közös tudásbázis. Az ingyenes leckékhez csupán a csoporthoz kell csatlakoznod és a feltett 3 kérdés mindegyikére válaszolnod. Ha nem szeretnél belépni, vagy kutakodni a leckék között, akkor itt csináltam belőle egy ebookot Neked, ahol kedvező áron beszerezheted a példányodat.

Ahogy azt virtuális asszisztens definícióban is megfogalmaztam, a virtuális asszisztencia nem egy szakma, hanem egy gyűjtőfogalom. Ennél fogva nagyon nehéz egy minden területre kiterjedő VA képzést elvégezni, hisz a mi nézeteink szerint

a virtuális asszisztens az addig (munkavállalóként) megszerzett tapasztalatait, tudását ülteti át az online térbe oly módon, hogy azt a munkát, amit eddig egy munkáltató számára végzett, most több vállalkozó/cég számára nyújtja szolgáltatásként, munkavállalói státuszából kilépve immár vállalkozóként.

Ezért, és a kutató munkánk eredményeként leszűrt véleményünk okán, végül úgy döntöttünk, hogy nem a VA képzést nyújtó szolgáltatókat sorakoztatjuk fel nektek, hanem inkább egy tól-ig skálán mutatjuk be, hogy a gombamód szaporodó VA képzők terén milyen széles a paletta.

Szempontok, amiket vizsgáltunk:

Google keresésünk során 9 szolgáltatót találtunk, akik VA képzést kinálnak. Vannak köztük olyanok, akik széles képzési palettájukba illesztették a VA képzést  is – a tematikát tekintve egy kis átcsomagolással egyéb képzésüket, de találtunk olyan képzőt is, aki 1 évvel ezelőtt még csak ismerkedett a VA fogalmával a csoportunkban és ma már képzi a VA-ket.

  • Ár

Akár már 19.900 Ft-ért virtuális asszisztenst képeznek belőled, de ez az összeg ehet akár bruttó 375.000 Ft is. Több olyan képzőt is találtunk, ahol csak akkor kapsz tájékoztatást az árról, ha feliratkozol a hírlevelükre…

  • Tanúsítványt ad – mire megyek vele?

Ez tulajdonképpen semmi pluszt nem jelent Neked majd a piacon VA-ként, pusztán annyit tesz, hogy az aki a képzést tartja, hajlandó volt kicsengetni az állam felé a felnőttképzési rendszerbe történő regisztráció díját

  • Kezdés időpontja

Vannak azonnal kezdhető képzések, ahol az online tananyagot azonnal eléred és vannak, ahol csak fix időpontban indulnak, hogy a leendő VA-k együtt haladjanak.

  • Tematika

Volt ahol a tematika is csak hírlevélre feliratkozás esetén érhető el, de sokan hosszasan sorolták, hogy mennyi tudást szerezhetsz, ha az ő képzését választod.

Arek Socha képe a Pixabay -en.

Nyugi, nem engedlek el megoldás nélkül!

Mit tegyél mégis, ha virtuális asszisztensként szeretnél boldogulni a jövőben?

Pontosan tudom, hogy Te is instant, azonnali megoldásokat akarsz a problémádra. Egyetemi óraadóként látom, hogy a többség a papírtól várja a tudást. Elárulom Neked, hogy a tudást Neked saját magadnak kell megszerezned, kikutatnod, elsajátítanod. Attól, hogy egy előadáson hallasz valamit, az a tudás még nem lesz a Tied. Ha viszont folyamatosan teszel azért, hogy az adott területet jobban megismerd, elsajátítsd, akkor biztosan célba érsz.

Néhány megfontolandó lépés:

1.Tanulj meg angolul

Bármely területet is választod a VA szolgáltatásoddal, elengedhetetlen a különböző szoftverek naprakész ismerete. Ezt az ismeretet első kézből a nemzetközi platformokon éred el, a YouTube tutorial videóiból szinte minden technikai kérdésre kapsz választ. Ismerkedj meg feladatkezelő alkalmazásokkal, mint a trello, asana, stb. , nézz utána a Microsoft, Google, Gsuite, stb. szoftverek használatának, mélyülj el bennük, kísérletezz Te magad. És nem mellesleg angol tudással az Udemy felületén néhány dollárért végezhetsz el VA képzéseket… 🙂

2. Vállalkozói ismeretek

A sorrendet lehet, hogy fel kellett volna cserélnem és ezt a pontot tenni nulladik lépésnek, mert a saját vállalkozásod felépítése, kialakítása kapcsán ez a legfontosabb ismeret. Így fogod tudni Te is átérezni a hozzád forduló vállalkozók adminisztrációs, időgazdálkodási, számlázási, stb. kérdéseit, problémáit és tudsz számukra megoldást nyújtani. Ingyenes kalkulátorunkkal azt is kiszámolhatod, hogy mennyi bevételt kell összeszedned a szolgáltatásaiddal havonta, hogy Magyarországon megélj VA-ként.

Vállalkozói ismeretek elsajátítására kiválóak partnereink (Vállalkozás Okosan, Számpatikus) képzései, amiket itt találsz.

                                                 

3. Szerződés sablonok

A saját vállalkozásodat, a saját érdekeidet az a szerződés fogja védeni, ami kifejezetten virtuális asszisztensek számára készült. A profizmusodat is az fogja tükrözni, ha nem a megbízódtól várod, hogy ő küldjön Neked szerződést, hanem Neked már van bevált sablonod. Az általam tökéletesített, ügyvéd által is jóváhagyott sablonokat itt találod.

4. Az általad vállalt szolgáltatások terén képezd magad!

A hazai piac igen árérzékeny. Senki nem fog Neked magas óradíjat fizetni egy silány, vagy átlagos szolgáltatásért. Ha valóban virutális asszisztensként akarsz idehaza megélni, akkor képezd magad a szolgáltatásaid terén

  • Ha social media tartalmak gyártását kínálod, akkor mélyítsd a tudásodat ezen a téren. Mikre kell figyelni, tanuld meg a PhotoShop-ot, Canva-t, nézd meg a legfrissebb trendeket.
  • FB hirdetések, FB posztolás terén is figyeld a legfrissebb információkat, trendeket azon platformokon, akik erre specializálódtak.
  • Ha e-mailek kezelését választod, akkor ismerd a levelezőrendszereket, ismerd a leghatékonyabb módját a levelek rendszerezésének
  • Ha tartalomgyártást, szövegírást vállalsz, akkor mélyedj el a területben, hogy mikre kell figyelni, miket érdemes figyelembe venni, kiktől lehet tanulni a hazai piacon ebben a témában, stb.

Több tippet most nem adok a gyorsan meggazdagodni vágyó tanfolyamgyáraknak, de ha érdekel a virtuális asszisztencia és hajlandó vagy tenni azért, hogy profi virtuális asszisztens legyél, várunk az Egyesületünkben, ahol bármikor fordulhatsz hozzám és a tapasztalt VA társaimhoz kérdéseiddel.

A döntés természetesen a Tied, de légy körültekintő mielőtt belevágsz és tudd, hogy hozzánk bátran fordulhatsz, ha elakadtál, vagy kérdésed van!

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Miért szakértő egy VA?

Miért szakértő egy VA?

A minap egy virtuális asszisztenssel kezdtem el beszélgetni. Egy óra múlva már folyamatépítő interim menedzserként távozott. Mi történt hatvan perc alatt?  Átbeszéltük, mit is csinál valójában. Mit ad az ügyfeleinek, és hogyan. Kicsit sem volt a hagyományos értelemben...

II. Évindító Országos VA találkozó – élménybeszámoló

II. Évindító Országos VA találkozó – élménybeszámoló

II. Évindító Országos VA találkozó a X. Magyar Marketing Fesztiválon!Mindig is érdekelt, hogy kik a virtuális asszisztensek (VA), miben tudnak segíteni? Esetleg Te is szívesen lennél VA, de nem tudod hol/hogyan kezdj neki? A rendezvényen megosztottuk a hazai piacon...