Barion Pixel

“Melyik VA képzést válasszam?” – érkezik egyre gyakrabban a kérdés Egyesületünkhöz. Ezért úgy döntöttünk, hogy felmérjük a hazai piac VA képzési kínálatát és egy objektív képben bemutatjuk Nektek a választási palettát.

mohamed Hassan képe a Pixabay -en.

A “Melyik VA képzést válasszam?” kérdésre a rövid válaszom, hogy egyiket se. A hosszabb válaszomat pedig kifejtem most Neked.

Fontosnak tartom leszögezni az elején, hogy az élethosszig tartó tanulásban hiszek és magam is hirdetem, gyakorlom a mai változó világban a folyamatos tanulást, hisz közel 40 évesen vágtam bele a mester diplomám megszerzésébe is, amit család, VA vállalkozás és COVID-dal nehezítve sikeresen abszolváltam is. Ugyanakkor fontosnak tartom megosztani Veletek a nézőpontomat ebben a kérdéskörben, hisz Egyesületünk küldetése, hogy hiteles információkat nyújtsunk virtuális asszisztencia témában és roppant fontosnak tartjuk, hogy a virtuális asszisztens szolgáltatók minősége továbbra is kimagasló legyen.

Hazánkban VA témában az első ingyenes leckéket a VAM csoportban tettem közkinccsé ( az akkor 5 éves hazai és nemzetközi VA tapasztalataimra alapozva) az első hazai VA csoportban az FB-n 2017-ben, ahol mind a mai napig elérhető a közösségünk által azóta gyarapított közös tudásbázis. Az ingyenes leckékhez csupán a csoporthoz kell csatlakoznod és a feltett 3 kérdés mindegyikére válaszolnod. Ha nem szeretnél belépni, vagy kutakodni a leckék között, akkor itt csináltam belőle egy ebookot Neked, ahol kedvező áron beszerezheted a példányodat.

Ahogy azt virtuális asszisztens definícióban is megfogalmaztam, a virtuális asszisztencia nem egy szakma, hanem egy gyűjtőfogalom. Ennél fogva nagyon nehéz egy minden területre kiterjedő VA képzést elvégezni, hisz a mi nézeteink szerint

a virtuális asszisztens az addig (munkavállalóként) megszerzett tapasztalatait, tudását ülteti át az online térbe oly módon, hogy azt a munkát, amit eddig egy munkáltató számára végzett, most több vállalkozó/cég számára nyújtja szolgáltatásként, munkavállalói státuszából kilépve immár vállalkozóként.

Ezért, és a kutató munkánk eredményeként leszűrt véleményünk okán, végül úgy döntöttünk, hogy nem a VA képzést nyújtó szolgáltatókat sorakoztatjuk fel nektek, hanem inkább egy tól-ig skálán mutatjuk be, hogy a gombamód szaporodó VA képzők terén milyen széles a paletta.

Szempontok, amiket vizsgáltunk:

Google keresésünk során 9 szolgáltatót találtunk, akik VA képzést kinálnak. Vannak köztük olyanok, akik széles képzési palettájukba illesztették a VA képzést  is – a tematikát tekintve egy kis átcsomagolással egyéb képzésüket, de találtunk olyan képzőt is, aki 1 évvel ezelőtt még csak ismerkedett a VA fogalmával a csoportunkban és ma már képzi a VA-ket.

  • Ár

Akár már 19.900 Ft-ért virtuális asszisztenst képeznek belőled, de ez az összeg ehet akár bruttó 375.000 Ft is. Több olyan képzőt is találtunk, ahol csak akkor kapsz tájékoztatást az árról, ha feliratkozol a hírlevelükre…

  • Tanúsítványt ad – mire megyek vele?

Ez tulajdonképpen semmi pluszt nem jelent Neked majd a piacon VA-ként, pusztán annyit tesz, hogy az aki a képzést tartja, hajlandó volt kicsengetni az állam felé a felnőttképzési rendszerbe történő regisztráció díját

  • Kezdés időpontja

Vannak azonnal kezdhető képzések, ahol az online tananyagot azonnal eléred és vannak, ahol csak fix időpontban indulnak, hogy a leendő VA-k együtt haladjanak.

  • Tematika

Volt ahol a tematika is csak hírlevélre feliratkozás esetén érhető el, de sokan hosszasan sorolták, hogy mennyi tudást szerezhetsz, ha az ő képzését választod.

Arek Socha képe a Pixabay -en.

Nyugi, nem engedlek el megoldás nélkül!

Mit tegyél mégis, ha virtuális asszisztensként szeretnél boldogulni a jövőben?

Pontosan tudom, hogy Te is instant, azonnali megoldásokat akarsz a problémádra. Egyetemi óraadóként látom, hogy a többség a papírtól várja a tudást. Elárulom Neked, hogy a tudást Neked saját magadnak kell megszerezned, kikutatnod, elsajátítanod. Attól, hogy egy előadáson hallasz valamit, az a tudás még nem lesz a Tied. Ha viszont folyamatosan teszel azért, hogy az adott területet jobban megismerd, elsajátítsd, akkor biztosan célba érsz.

Néhány megfontolandó lépés:

1.Tanulj meg angolul

Bármely területet is választod a VA szolgáltatásoddal, elengedhetetlen a különböző szoftverek naprakész ismerete. Ezt az ismeretet első kézből a nemzetközi platformokon éred el, a YouTube tutorial videóiból szinte minden technikai kérdésre kapsz választ. Ismerkedj meg feladatkezelő alkalmazásokkal, mint a trello, asana, stb. , nézz utána a Microsoft, Google, Gsuite, stb. szoftverek használatának, mélyülj el bennük, kísérletezz Te magad. És nem mellesleg angol tudással az Udemy felületén néhány dollárért végezhetsz el VA képzéseket… 🙂

2. Vállalkozói ismeretek

A sorrendet lehet, hogy fel kellett volna cserélnem és ezt a pontot tenni nulladik lépésnek, mert a saját vállalkozásod felépítése, kialakítása kapcsán ez a legfontosabb ismeret. Így fogod tudni Te is átérezni a hozzád forduló vállalkozók adminisztrációs, időgazdálkodási, számlázási, stb. kérdéseit, problémáit és tudsz számukra megoldást nyújtani. Ingyenes kalkulátorunkkal azt is kiszámolhatod, hogy mennyi bevételt kell összeszedned a szolgáltatásaiddal havonta, hogy Magyarországon megélj VA-ként.

Vállalkozói ismeretek elsajátítására kiválóak partnereink (Vállalkozás Okosan, Számpatikus) képzései, amiket itt találsz.

                                                 

3. Szerződés sablonok

A saját vállalkozásodat, a saját érdekeidet az a szerződés fogja védeni, ami kifejezetten virtuális asszisztensek számára készült. A profizmusodat is az fogja tükrözni, ha nem a megbízódtól várod, hogy ő küldjön Neked szerződést, hanem Neked már van bevált sablonod. Az általam tökéletesített, ügyvéd által is jóváhagyott sablonokat itt találod.

4. Az általad vállalt szolgáltatások terén képezd magad!

A hazai piac igen árérzékeny. Senki nem fog Neked magas óradíjat fizetni egy silány, vagy átlagos szolgáltatásért. Ha valóban virutális asszisztensként akarsz idehaza megélni, akkor képezd magad a szolgáltatásaid terén

  • Ha social media tartalmak gyártását kínálod, akkor mélyítsd a tudásodat ezen a téren. Mikre kell figyelni, tanuld meg a PhotoShop-ot, Canva-t, nézd meg a legfrissebb trendeket.
  • FB hirdetések, FB posztolás terén is figyeld a legfrissebb információkat, trendeket azon platformokon, akik erre specializálódtak.
  • Ha e-mailek kezelését választod, akkor ismerd a levelezőrendszereket, ismerd a leghatékonyabb módját a levelek rendszerezésének
  • Ha tartalomgyártást, szövegírást vállalsz, akkor mélyedj el a területben, hogy mikre kell figyelni, miket érdemes figyelembe venni, kiktől lehet tanulni a hazai piacon ebben a témában, stb.

Több tippet most nem adok a gyorsan meggazdagodni vágyó tanfolyamgyáraknak, de ha érdekel a virtuális asszisztencia és hajlandó vagy tenni azért, hogy profi virtuális asszisztens legyél, várunk az Egyesületünkben, ahol bármikor fordulhatsz hozzám és a tapasztalt VA társaimhoz kérdéseiddel.

A döntés természetesen a Tied, de légy körültekintő mielőtt belevágsz és tudd, hogy hozzánk bátran fordulhatsz, ha elakadtál, vagy kérdésed van!

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA "csak" egy virtuális asszisztens? - Kezdjük rögtön a legelején. Kik azok a virtuális asszisztensek ? "A virtuális asszisztens, egy gyűjtőfogalom, amit azokra a MAGASAN KÉPZETT SZAKEMBEREKRE használunk, akik virtuálisan, a távolból egy-egy vállalkozásnak (vagy...