Barion Pixel

Bindisné Román Katalin 2017-ben csatlakozott a VAM – virtuális asszisztensek Magyarországon Facebook csoporthoz. Az elmúlt évek alatt számos kezdő virtuális asszisztensnek segített elindulni, irányt mutatni, így érdemelte ki a VAM nagykövet címet is.  Ezév októberében pedig ő tölötte be a VAModi, vezető moderátor szerepet a VAM csoportban, ahol ebben az egy hónapban ő határozta meg a témákat, amikről beszélgettünk, illetve amikkel építettük a virtuális asszisztensek közös tudásbázisát.

A hónap elején így mutatkozott be a közösség tagjai számára:

37 éves vagyok, 16 éve dolgozom a turizmusban, mint szakmenedzser, és lassan 4 éve dolgozom virtuális asszisztensként, bár ebből mindösszesen másfél éve tudatosodott, hogy VA vagyok.
Munkáim és tanulmányaim során nemcsak az idegenforgalommal sikerült mélyreható és sokrétű gyakorlatot szereznem, de rendezvényszervezőként is komoly projekteken dolgoztam, a számos több száz fős konferencia és céges rendezvény mellett, egyik legnagyobb büszkeségem a 2015-ös kosárlabda európa bajnokság volt, aminek szállásért, ellátásért, logisztikáért és az önkéntesekért felelős menedzsere voltam.
A magánéletemben amennyire törekszem a stabilitásra, a munka területén annyira keresem a kihívásokat (bár sosem voltam állás-vándormadár). A turisztikai végzettségem mellett, számos marketing -, és kommunikációs tanfolyamon vettem részt, de life coach és kognitív viselkedés terapeuta képesítésem is van, sőt lovasoktató és társasház kezelő tanulmányokat is folytattam… minden is érdekel nah….
Jelenleg, mint VA főképp építőipari-, logisztikai és szépségipari vállalkozásoknak dolgozom, vannak projekt alapú munkáink és vannak állandó megbízóink. Nem mindig dolgozom egyedül, vannak beugrós asszisztenseim, akik időről időre rövidebb- vagy hosszabb időre beülnek mellém az irodába.
Amikor épp nem a munkával vagyok elfoglalva, a gyerekeinkkel csinálunk családi programot, fontosak a barátaink és a családtagjaink is, de 100%-os kikapcsolódásként és feltöltődésként a lovaglásban találom meg az “én időm”.
Fontosnak tartom a VA közösség minőségi épülését, nagyon szeretném, ha nem hígulna, hanem valódi virtuális asszisztensek közössége lenne a jövőben is a csoport.
Nagyon fontosnak tartom továbbá azt is, hogy milyen képet alkotunk magunkról, hová tesszük a “VA lécet”, és mit kommunikálunk az üzleti világ szereplői felé magunkról, hiszen a szakmánk jövőbeni életképességének és sikerességének alapjait itt és most mi, a VAM közösség tagjai tesszük le, ezért óriási a felelősségünk van nemcsak magunk, de a kezdő és leendő VA társaink felé is.
Ennek az eszmeiségében hozok majd gondolat indító posztokat, és terveim szerint játszani is fogunk, mert a jókedv és a kikapcsolódás elengedhetetlen.

Milyen hatásra döntöttél úgy, hogy VA vállalkozást indítasz?

Már egy ideje home office-ból dolgoztam, amikor rádöbbentem, hogy egy cégnek dolgozni és mindig ugyanazokat a feladatot végezni – még akkor is, ha az változatos –  számomra sajnos nem elég kielégítő. Kihívásokat kerestem, ami hasonló körülmények mellett végezhető. Egy barátnőm már tag volt a VA keres-kínál csoportban, és ő ajánlotta, hogy nézzem meg ezt a lehetőséget még talán 2 éve ( van az már 3 éve is az FB információi szerint – szerk.).

Régóta nyomon követed a hazai VA piac alakulását. Mik a tapasztalataid, benyomásaid?

Alakulunk, fejlődünk, bővülünk…amennyi a növekedés potenciálja úgy jelentek, jelennek meg az önjelölt VA-k, akikre fontos odafigyelnünk, ahogy Te is csinálod az ingyenes leckékkel, segíteni és támogatni kell őket.

Milyen változáson ment keresztül a piac? Szerinted mennyire igaz, hogy ma már mindenki VA, aki annak mondja magát?

Igen…ez sajnos a piaccal együtt jár. Mivel több hullám is mozog jelenleg a hazai VA piacon, melyek eltérő értékrenddel, küldetéssel bírnak, ezért nagyon nagy a felelősség, hogy nehogy rossz irányba fejlődjön a VA társadalom, mert az kihat minden virtuális asszisztens szakmai megítélésére. Fontos küldetésünk, hogy nagyon tiszta és tűpontos definíciót ültessünk el a leendő és kezdő VA-k fejében.

Mi keltette föl az érdeklődésedet a VAModi iránt?

Szeretem a kihívásokat, de még ennél is jobban szeretek teremteni és jelen lenni az kezdő folyamatokban. (Talán valami fétisem ez…😀) Fontos számomra, hogy a munkámat elismerjék, és a szakmámat tisztelet övezze. Nem akarom, hogy “hómofficista adminisztrátor”- nak bélyegezzenek meg, ezért inkább részt veszek a fogalom definiálásban, minthogy aztán tüzet kelljen oltani a saját vállalkozásom háza táján.

Milyen élmény volt egy hónapig, a VAM csoport vezető moderátorának lenni?

Izgalmas volt, izgatottan vártam a reakciókat, szerettem volna hasznos, és érdekes “okosságokat” hozni. Tetszett, hogy jöttek a kommentek, részt vettek a játékokban a többiek is. Megmérettetés volt a számomra, kihívás, hogy egy nagy és számomra főként ismeretlenekből álló (persze tisztelet a kivételnek) online csoportot hogyan lehet motiválni. Imádtam….nah… 🙂

Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást VAModi-ként?

A felelősség a legnagyobb kihívás. Úgy dolgozni csapatban együtt a többi VAModival, hogy a Te eszmeiségedet követve tereljük tovább a VA társadalmat a helyes irányba. Mindezt úgy, hogy a többi VA csoporttal ne méllyüljön a szakadék, hanem épp valamiféle közeledés, de minimum egy neutrális állapot álljon be hosszú távon. A tanításaidból legalábbis számomra az jön le, hogy Te abszolút nem akarsz konkurálni senkivel, csak tenni a dolgod, hogy a VA-k megítélése pozitív legyen.

Aki még nem hallott a VAM közösségről, a VAModiról, de szimpatikus számára a virtuális asszisztencia, mit mondanál, miért csatlakozzon a VAM csoporthoz?

  • mert hiteles VA-k önzetlen segítségét kaphatja
  • mert itt támogató és segítő közeg veszi majd körül
  • mert bátran lehet kérdezni, kötelezettség és következmény nélkül
  • mert valóban a közösség erejére támaszkodunk és nincs személyi kultusz építés a háttérben
  • mert országos szintű “szerveződéssé” nőtte ki magát a VAM, ráadásul a legelső VA közösség idehaza
  • mert a legfontosabb modulokhoz ingyen hozzáférést kap, haszonszerzés és egyéb hátsó szándék mentesen

A VAModi-t nem ajánlgatnám, maximum úgy, mint fejlődési lehetőség. Ahhoz szerintem (bár lehet ez nagyképűség) fel kell nőni…

Ha egy mondatban kellene összefoglalnod a virtuális asszisztencia esszenciáját a hozzánk forduló vállalkozóknak, mi lenne az?

A virtuális asszisztencia egy fogalom , amely olyan szakembereket takar, akik szerteágazó, jellemzően főiskolai szintű szaktudással a hátuk mögött, online végzik a Megbízóik számára, szerződéses jogviszonyban a kiszervezhető munkafolyamatokat. Pl..: marketing, pénzügy, HR, ügyvitel, project mangement…stb.

Miért tartottad fontosnak, hogy az általad hozott témák, posztok bekerüljenek a virtuális asszisztensek köztudatába? Mik voltak ezek a témák?

A virtuális asszisztensek vállalkozók, és a felmérésekből is kiderül, hogy a legtöben munkavállalói létből térnek át a VA vállalkozásra. Ezért különösen fontosnak tartottam azokat a témákat erősíteni, mely a tagokat vállalkozóként segíti, a vállalkozásuk életképességét, hosszú távú fenntartását támogatja.  Témáim voltak: motiváció (minden vállalkozás alapja), kompetencia (saját határaink meghatározása),összeférhetőség a családdal,kommunikáció….

 

Köszönöm szépen az interjút és munkádat!

#hajráVAM!

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Év virtuális asszisztense 2023 – Molnár Szabina

Év virtuális asszisztense 2023 – Molnár Szabina

Év virtuális asszisztense 2023 - szakmai győztes. 2022-ben indítottuk útjára hagyomány teremtő szándékkal az Év virtuális asszisztense versenyt, melynek célja, hogy elismerje a virtuális asszisztensek munkáját. 2023-ban is 2 kategóriában lehetett nevezni, melyek...

Ismerd meg jobban Madarász Julit

Madarász Juli egyesületünk alapító tagja, akivel most a FreelancerBlog készített interjút. Az interjúba nem csak Julit ismerheted meg, hanem egy online marketing területén tevékenykedő virtuális asszisztenst. A sztereotípiák legyőzésére a vele készített interjú is...