Barion Pixel

Domokos Anna 9 hónapja csatlakozott a VAM – virtuális asszisztensek Magyarországon Facebook csoporthoz. Virtuális asszisztens vállalkozóként nem régóta tevékenykedik, mégis a tudása, tapasztalata a saját szakterületén kiemelkedő. Pont ez teszi a virtuális asszisztenciát azzá, ami, hiszen rengeteg területről érkezünk és a már megszerzett tudásunkkal, tapasztalatunkkal támogatjuk a szolgáltatásunkat igénybe vevő vállalkozásokat. Ezév novemberében Anna tölötte be a VAModi, vezető moderátor szerepet a VAM csoportban, ahol ebben az egy hónapban ő határozta meg a témákat, amikről beszélgettünk, illetve amikkel építettük a virtuális asszisztensek közös tudásbázisát.

A hónap elején így mutatkozott be a közösség tagjai számára:

Az a megtiszteltetés ért, hogy novemberben én tölthetem be a csoport moderátori posztját. VA-ként még friss vagyok és ropogós, szeptemberben indítottam a vállalkozásomat.
Addig a közszférában dolgoztam, elsősorban könyvtárosként, de egyéb munkakörökben is. Már ott is az innovatív gondolkodás és az újító szellem jellemzett, de abban a közegben ez nem volt kifizetődő, így ez év februárjában úgy döntöttem, hogy ha lehetséges, akkor nem leszek többé alkalmazott. Némi feltöltődés és felkészülés után hát nekikezdtem a saját üzletemet építeni.
Két már felnőtt gyerekem van, akik közül az egyik még itthon lakik és egyetemre jár, a másik még most fog érettségizni, de már önálló háztartást vezet, és a harmadik-negyedik gimnáziumi év mellé elvégzett egy cukrász iskolát is (az aktivitás és sokoldalúság jellemző az egész családra).
Én végzettségemet tekintve folyamatszervező, informatikus mérnök és könyvtáros informatikus vagyok, de igazi szerelmem az írás. Így hát a VA-ság mellett, mely a következő években a megélhetést fogja biztosítani, a saját írói karrierem építésével is foglalkozom. Folyamatosan képzem magam: retorika klubban tanulom a nyilvános beszéd művészetét, valamint a játékosítási folyamatokkal (gamification) ismerkedem és informatikai ismereteimet frissítem fel.
Mindig is fontos volt számomra a karitatív tevékenység, voltam telefonos lelkisegély szolgálatos, és főztem hajléktalanoknak, valamint részt vettem egy családi társasjáték egyesület működésében. Márciustól, az otthonoktatásban résztvevő pedagógusok támogatására létrehoztam egy on-line tananyag adatbázist Tananyagkereső néven. Szeptemberben indult projektem a Freelancer Books, ami egy platform, ahol a könyvkiadás szabadúszó szereplői megtalálhatják egymást, és az együttműködésük legjobb formáját.
Amint látjátok, elég sok vasat tartok most a tűzben, szeretnék több lábon állni, mert úgy látom, a jelenlegi helyzet ezt követeli meg. A következő hónap folyamán az élet- és ügyvitelszervezés valamint a játékostás témakörét szeretném körbejárni veletek közösen. Úgy vélem, pont azért remek ez a kezdeményezés, mert így lehetőségünk van egymástól tanulni.
Mindenkinek kellemes és eredményes novembert kívánok!

Milyen hatásra döntöttél úgy, hogy VA vállalkozást indítasz?

Informatikus mérnöki, folyamatszervezői és informatikus-könyvtáros végzettségem van, ami azt jelenti, kicsit máshonnan közelítem a VA feladatkört, mint a nagy többség. Zömében könyvtárakban dolgoztam, és több helyen is volt alkalmam végigkövetni a számítógépes adatrögzítésre való átállást, ami egy könyvtár, és a benne található több százezer egyedi dokumentum szempontjából egy igen sokrétű és kihívásokkal teli feladat volt. Ehhez az egyik munkahelyemen hozzájárult egy nagy könyvtár-költöztetési folyamat is, mely több fázisban, több évre elhúzódva szintén több százezer dokumentum átvizsgálását és átmozgatását jelentette. Erre nem voltak, nem is lehettek előre kidolgozott módszerek, ott kellett munka közben kitalálni, milyen módon lehet biztosítani az átláthatóságot. Sajnos a közalkalmazotti környezetben az innovatív, újító ötletek nem igazán találnak értő fogadtatásra, így egy idő után úgy voltam vele, hogy elegem van az alkalmazotti létből, és a rengeteg felhalmozott tapasztalatot megpróbálom saját vállalkozásban kamatoztatni.
Igyekszem több lábon állni, így vállalok weblaptervezést és -készítést, szövegírást, ügyvitel-technikai segítségnyújtást. Közben éppen a napokban adom ki magánkiadásban a novelláskötetemet, melyet majd nemsokára még két regény fog követni. Mivel az elmúlt évtizedekben szinte folyamatosan tanítottam is valamilyen formában, ezt is felvettem a profilomba, és korrepetálást, készségfejlesztést is vállalok. Ez nem annyira VA tevékenység, de jelenleg nagy szükség van rá, hiszen az oktatás amúgy sincs túl jó helyzetben, de a járvány még inkább kihat erre a területre.

Mik a tapasztalataid, benyomásaid a VA piac alakulásáról?

A VA piac alakulását annyira nem követtem eddig, de már volt egy periódus az életemben, amikor hasonló formációban dolgoztam, amikor a gyerekek kicsit voltak. Mindenkinek jobban esik egy kiszámítható, jól tervezhető munkakörnyezet, és körülmények. De ha ez nem adott, akkor egy olyan ügyvitel- és döntéstámogatói rendszer kell, ami képes gyorsan és rugalmasan alkalmazkodni a változásokhoz, a szokatlan helyzetekhez. Ehhez a cégeknek naprakész információkkal kell rendelkezniük saját magukról is, amiben egy kompetens, elkötelezett, de mégis távolról figyelő, és így objektív VA komoly segítséget nyújthat.

Mi keltette föl érdeklődésedet a VAModi pozíció iránt?

Voltam már moderátor különböző közösségekben, és mindig is fontos volt nekem a közösségi lét, ezért örültem a lehetőségnek és szinte az elsők között küldtem el a jelentkezésemet.

Milyen élmény volt egy hónapig, a VAM csoport vezető moderátorának lenni?

Roppant kíváncsian vártam mindig a bejegyzéseimre érkező válaszokat. A csoport jó lehetőséget nyújt arra, hogy egymástól tanuljunk, és erre az ilyen beszélgetések, együtt gondolkodások kitűnő terepet adnak.

Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást VAModi-ként?

Azért jelentkeztem a novemberi VAModi pozícióra, mert nyár végén még úgy láttam, ez a hónap lesz rá a legalkalmasabb, a betervezett projektjeim addigra lecsengenek, de az élet közbeszólt. Szerencsére sikerült a posztok nagy részét még októberben előre megírnom, így a novemberi váratlan hajrá nem befolyásolta túlzottan az aktivitásomat. Ez is egy abszolút VA-re jellemző tulajdonság, hogy megoldjuk a felmerülő problémákat, hisz az élet mindig közbeszól.-szerk. 

Aki még nem hallott a VAM közösségről, a VAModiról, de szimpatikus számára a virtuális asszisztencia, mit mondanál, miért csatlakozzon a VAM csoporthoz?

Mert együtt minden könnyebb. Egy hatalmas tudástár nyílik meg a csatlakozással, hiszen a csoporttagok jelentős mennyiségű tapasztalattal rendelkeznek  az élet igen különböző területein és roppant segítőkészek. A megjelenő kérdésekre mindig hamar érkezik kompetens, átgondolt  válasz.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnod a virtuális asszisztencia esszenciáját a hozzánk forduló vállalkozóknak, mi lenne az?

Én a hatékonyságra helyezném a hangsúlyt. Egy vállalkozó abban jó, amit a vállalkozása tárgyának megálmodott, ez pedig nem feltétlen az adminisztráció vagy a marketing, vagy egyéb VA feladatok. Amit nem tud hatékonyan saját erőből elvégezni, azt ki kell szervezni, mert feltehetően ha ezt a felszabadult időt a vállalkozása egyéb ügyeire fordítja, amihez neki magának affinitása van, akkor jobban jár.

Miért tartottad fontosnak, hogy az általad hozott témák, posztok bekerüljenek a virtuális asszisztensek köztudatába? Mik voltak ezek a témák?

Amikor jelentkeztem, azt írtam, hogy játékosítás és ügyviteltechnika témájú posztokat szeretnék megjelentetni. Tervezés közben rájöttem, hogy ez egy túl tág témakör, ezért érdemes szűkíteni. Végül két olyan ütemtervet készítettem, melyben megjelenhetett az egyéniségem, és az eddig bejárt életutam. Mivel azt tapasztaltam, hogy mérnöki végzettséggel kevesebben mozognak ebben a közegben, így mindenképpen valami ehhez kapcsolódó fő vonalat akartam, mely azonban eljut valahogy a játékosításig is. Így esett a választás a teljesítményre, annak fogalmára, mérésére, növelésének módjára. Mivel szerettem volna valahol a könyvtáros és írói énemet is megjeleníteni, ezért kerestem jó pár idézetet a megfelelő alkalmakra. A két vonal (teljesítmény és idézetek) végül a motiváció témakörében futottak össze, amiből el lehetett kanyarodni a játékosítás felé.

 

Köszönöm szépen az interjút és munkádat!

#hajráVAM!

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Év virtuális asszisztense 2023 – Molnár Szabina

Év virtuális asszisztense 2023 – Molnár Szabina

Év virtuális asszisztense 2023 - szakmai győztes. 2022-ben indítottuk útjára hagyomány teremtő szándékkal az Év virtuális asszisztense versenyt, melynek célja, hogy elismerje a virtuális asszisztensek munkáját. 2023-ban is 2 kategóriában lehetett nevezni, melyek...

Ismerd meg jobban Madarász Julit

Madarász Juli egyesületünk alapító tagja, akivel most a FreelancerBlog készített interjút. Az interjúba nem csak Julit ismerheted meg, hanem egy online marketing területén tevékenykedő virtuális asszisztenst. A sztereotípiák legyőzésére a vele készített interjú is...