Barion Pixel

Megoldás egy virtuális asszisztens! De mire is? Ezt a kérdést járja körbe ezúttal Szűcsné B. Boglárka, 2020. december havi VAModink, akit egy 2019.10.28-án a Világgazdaság által publikált kutatás cikkírásra inspirált. Igazi csapatmunka lévén, a grafikát Domokos Anna, november havi VAModi készítette a bejegyzéshez.

Egy vállalkozás elindítása és működtetése igen összetett és komoly munka. Számos területen kell helyt állni, ami bizony nem kevés munkaórát ró az ügyvezetőkre/ cégvezetőkre. Az adminisztráció egyre több időt vesz el. Rengeteg feladat van, ami kiadható lenne, mégis a vezetők, tulajdonosok inkább maguk végzik el ezeket a tevékenységeket is. Ez derül ki a Világgazdaság 2019.10.28-án megjelent cikkéből is. (Rengeteg időt töltenek a kkv-k az adminisztrációs feladatokkal). Az alábbi ábrán számszerűsítve láthatók ezek az adatok:

Készítette: Domokos Anna

 

 

Hogy miért nem vesznek fel erre egy olyan szakembert, aki elvégzi helyettük ezeket a feladatokat?

Virtuális asszisztensként általában az alábbi kifogásokkal szoktunk találkozni:

– Egyszerűbb és olcsóbb, ha én magam megcsinálom.

Más úgysem tudja úgy elvégzeni a feladatot, mint én.

Ismerős?! Kifogások helyett azonban inkább Tim Ferrist – a 4 órás munkahét szerzőjét – idézném.

„Mindaddig lehetetlen megjósolni, milyen hatékonyan fogsz együttműködni egy adott VA-val, amíg ki nem próbálod.”

 

Hogy lehet hatékony, ha pénzt kell kiadnom érte?

Nos, a válasz erre igen egyszerű. Először is a hatékonyságot nem csak pénzben mérhetjük. Az idő alatt, amíg a feladatokat elvégzi a vállalkozást támogatva egy VA, a felszabadult időt

  • töltheted a családoddal,
  • fejlesztheted a tudásodat, vagy
  • más egyéb érdemi munkába foghatsz.

Az idézett kutatás szerint ezekkel a tevékenységekkel töltenék inkább idejüket a vállalkozók:

Készítettte: Domokos Anna

 

Számos szakirodalom foglalkozik azzal, hogy mind a hatékony időbeosztás, mind pénz spórolás céljából sokkal jobb megoldás, ha a vállalkozási tevékenység támogatására felveszünk egy olyan szakembert, aki elvégzi az adminisztratív feladatokat.

Kételyek

Ha kétely vagy aggodalom merül fel, akkor ezek a tények mindenképpen eloszlatják azt:

Tény: Minden esetben megbízói szerződést kötnek a VA-k, ami védi a felek érdekeit.

Egy vállalkozó pontosan tudja, hogy mi mindent megtesz a cége sikeréért és jó hírnevéért.

Tény: A virtuális asszisztensek is vállalkozóként végzik munkájukat, így a saját érdekük az, hogy az ügyfelek a legteljesebb mértékben elégedettek legyenek az elvégzett munka minőségével.

A legtöbb VA szolgáltató önállóan dolgozik. A Virtuális Asszisztensek Magyarországon csapata által évente két alkalommal végzett objektív felmérésekből az is kiderül, hogy

Tény: jellemzően átlag 5-10 ügyfellel szoktak együtt dolgozni a VA-k, mert ez az az „ügyfél mennyiség”, amit még biztonságosan ki tudnak szolgálni.

Tény: A VA-k túlnyomó többsége felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

 

Tény: A 2020-ban VA vállalkozást indítók 77%-a diplomásként  vált virtuális asszisztenssé.

 

Milyen területeken nyújthat megoldást egy VA?

 

Rendkívül széles a paletta, melyből választhatnak azok a vállalkozók, akik eldöntötték, hogy igénybe veszik a VA-k által nyújtott lehetőséget. Mindenkinek a képzettségének megfelelő specifikációi vannak (ahogy a VA definíció is utal rá, ez egy gyűjtőfogalom), de a leggyakoribb szolgáltatási területek a következők (a VA felmérések tükrében):

 

Külföldön már sikeresen működik, mi mégis miért ódzkodunk tőle?

 

Jack Canfield – A siker alapelvei szerzőjének könyvében több ajánlás is található,  hogy miért érdemes virtuális asszisztenst szerződtetni. Mellette pedig Tim Ferris is a szakma hírnöke. Könyvének egyik fejezetében a következőket írja:

„Tegyük fel, hogy rátalálsz a tökéletes virtuális asszisztensre. Az illető elvégzi minden olyan feladatodat, ami nem kritikus fontosságú, mire úgy döntesz, hogy kiruccansz egy jól megérdemelt nyaralásra Thaiföldre. Jó tudni, hogy a változatosság kedvéért áll melletted valaki, aki elkormányozza az ügyeket, és elvégzi a sürgős tűzoltást.”  – Na és persze minden mást is! (szerk.)

 

Forrás: Richard Mcall képe a Pixabay -en.

 

Ki választja a munkát a Thaiföldi nyaralás helyett?!

 

Ugye milyen jól hangzik? És ez már nem csak Amerikában érhető el!

 

Egyre több, különböző szakértelemmel rendelkező virtuális asszisztens áll rendelkezésre a magyar piacon is! A Virtuális Asszisztensek Magyarországon adatbázisában ( több, mint 70 fő valódi vállalkozó) , vagy a Facebook-n a keres-kínál csoportunkban Te is megtalálhatod a számodra tökéletes virtuális asszisztenst.

Ha a kiválasztásban segítségre van szükséged, Kiss-Márton Adrienn okleveles emberi erőforrás tanácsadó, a virtuális asszisztencia meghonosítója segít Neked, csak kattitns ide és válaszd ki a számodra megfelelő segítséget!

 

Szűcsné B Boglárka

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Miért szakértő egy VA?

Miért szakértő egy VA?

A minap egy virtuális asszisztenssel kezdtem el beszélgetni. Egy óra múlva már folyamatépítő interim menedzserként távozott. Mi történt hatvan perc alatt?  Átbeszéltük, mit is csinál valójában. Mit ad az ügyfeleinek, és hogyan. Kicsit sem volt a hagyományos értelemben...

VA 2021 felmérés eredménye

Mint 2017 óta minden évben, így idén is elkészült felmérésünk (VA2021) a hazai virtuális asszisztensek piacáról. Ennek bemutatása a 2022.01.27-én megrendezésre kerülő Évindító VA találkozón történt meg, a IX. Magyar Marketing Fesztivál keretein belül. A felmérés...

Hogyan válassz magadnak virtuális asszisztenst? 3+1 tipp

Hogyan válassz magadnak virtuális asszisztenst? 3+1 tipp

Hogyan válassz magadnak virtuális asszisztenst? 3+1 tipp Sokszor hallottuk már, hogy online vállalkozástámogatóval szerződni bizalmi dolog. Arról is írtunk már, hogy mi is a jó virtuális asszisztens ismérve. Hasonló ahhoz, mint mikor ügyvédet, vagy könyvelőt kell...