Barion Pixel

Amikor vállalkozást szeretnénk indítani, már a tervezésnél hamar ráébredünk, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni. Tervezéshez használd kalkulátorunkat, mellyel kiszámíthatod, mennyi bevételed lehet vállalkozásodból. Mostani vendégszerzőnk Appel Viktória már több mint 14 éve dolgozik mérlegképes könyvelőként, segített összeszedni nekünk, hogy KATÁS vállalkozóként mi mindenre kell odafigyelned az indulásnál, és a későbbiekben is.

Könyvelőként annyiszor találom magam szemben azzal a felfogással, hogy ha KATÁS vállalkozásod van, akkor még csak a könyvelőre sincs szükséged, így azon is spórolhatsz. A jogszabály természetesen ezt megendi, de azért érdemes ezt a döntést alaposan átgondolni.

Nem minden olyan egyszerű, mint aminek az látszik!

A KATA egyik nagy előnye, hogy mindent magadnak tudsz intézni, csak egy ügyfélkapu kell hozzá! Tényleg, igazából a vállalkozás elindítása 5 perc, ha

  • tudod a TEÁOR kódokat, amiket szeretnél felvenni,
  • minden kérdést értesz az adatlapon
  • és már rutinod van a vállalkozásindításban.

5 pec és már kész is! Már csak számlázni kell.

Katásként kell könyvelő?

Be kell regisztrálnod az ügyfélkapuddal a NAV online számlázó felületére, utána vehetsz számlatömböt, vagy választhatsz egyet a temérdek online számlázóprogramból.

Tipp: 2020. július 1-től egyszerűbb és gyorsabb egy online számlázóprogramot választani.

Melyik a jó számlázó a te vállalkozásodnak? Elég egy ingyenes vagy fizess érte? Milyen buktatókra érdemes odafigyelni?

Mindenki mást mond, mindenkinek más vált be. Ez megint okozhatja a vállalkozásod időrabló tevékenységét. Még el sem kezdtél bevételt termelni, mert rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Nem kevés utánajárással persze előbb-utóbb te is megtalálod a válaszokat és a megoldásokat.

Ha online számlázót választasz, akkor azt a NAV-hoz is be kell jelenteni. A SZAMLAZO nyomtatványon le kell jelentened a NAV felé is a használt programot, és össze kell kötnöd a NAV online számlázórendszerrel a számlázóprogramod.

Ez is lehet egy félnapos bosszúság, de akár egy 5 perces feladat, ha már nem az elsőt csinálod és rutinod van benne.

Ahhoz, hogy ez így legyen, és majd még sok minden máshoz (később újabb tevékenységi kör felvétele, bevallások, stb.) nem árt ismerned az ÁNYK programot és folyamatosan figyelned a jogszabályváltozásokat.

Képzeld el, hogy be kell vakoltatnod a házad

Elvileg nem kell hozzá szakember sem, hiszen ma már nagyon sokmindent megtudhatsz az internetről. Ha elég sok szabadidővel rendelkezel – ami azért kezdő vállalkozóként nem hiszem, hogy így lesz majd -, akkor elvileg tényleg meg tudsz majdnem mindent egyedül is csinálni. Na de milyen áron?

Nem csak az elején lesz sok az újdonság, amivel meg kell ismerekedned, hanem a folyamatosan változó szabályokat is neked kell egyedül nyomon követned.

Mi történik például, ha behívnak egy NAV ellenőrzésre?

Nem kell megijedned, hiszen ez bárkivel megtörténhet. Viszont valószínűleg számodra ez is egy stresszesebb és kellemetlenül időrabló tevékenység lesz. Az első, ami eszedbe fog jutni, hogy vajon mit rontottál el? Mi van akkor, ha valami nem jó? Mi lesz, ha találnak egy olyan hibát, amit már évek óta nem jól csinálsz? Biztosan nagy lesz a bírság… Mihez kezdek akkor?

Ezzel szemben, ha van egy jól megválasztott könyvelőd, akkor biztos lehetsz benne, hogy neked még csak el sem kell menned az ellenőrzésre, hiszen ő mindent megold helyetted.

Az új szabályoknak köszönhetően, pedig talán még egyszerűbbé is vállhat minden, hiszen az online jelentési kötelezettségednek köszönhetően, nem csak a kimenő számláid, hanem a bejövők is azonnal hozzáférhetően meg lesznek a könyvelőnek.

2 jó tanács, ha a nyugalmad és a könyvelő mellett döntesz:

  • már a vállalkozás indítása előtt beszéljetek át a leendő könyvelőddel mindent, hogy a számodra lehető legkedvezőbb feltételekkel induljon a vállalkozásod. Gondolok itt például az iparűzési adó fizetési kötelezettségedre, amiről legtöbben hajlamosak megfeledkezni, és ezzel éves szinten akár több tízezer forintot felesleges dobnak ki az ablakon.
  • bármilyen változás történik a vállalkozásodban (legyen az akár egy új bankszámla nyitása) értesítsd a könyvelőd. Sok mindent (pl. a bankszámla zárást, nyitást) nem kell sehova egyébként jelenteni. De ha megszokod, hogy mindenről egyeztettek, (lehetőleg írásban) akkor biztos nem marad el semmi.

Egy könyvelő első percben lehet, hogy számodra költségnek tűnik, de hosszú távon rájössz majd, hogy inkább egy olyan befektetés, ami busásan megtérül neked. Hiszen az idő és a biztonság, amit tőle kaphatsz havi pár ezer forintot bőven megér. Cserébe te pedig a fárasztó könyvelési kérdések és jogaszabályfigyelés helyett azt csinálhatod amihez igazán értesz: teljes erőbedobással a céged növekedésén dolgozhatsz.

Appel Viktória
mérlegképes könyvelő
konyvelesbaranya.hu

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA "csak" egy virtuális asszisztens? - Kezdjük rögtön a legelején. Kik azok a virtuális asszisztensek ? "A virtuális asszisztens, egy gyűjtőfogalom, amit azokra a MAGASAN KÉPZETT SZAKEMBEREKRE használunk, akik virtuálisan, a távolból egy-egy vállalkozásnak (vagy...