Barion Pixel

2020.07.01. a dátum vészesen közeleg, de úgy tűnik még mindig sok kérdés felmerül az online számlák kapcsán. Több virtuális asszisztens is specializálódott pénzügyi területen a vállalkozók támogatásra, így az ő segítségüket kértük, hogy összeszedjük és körbejárjuk a leggyakrabban előkerülő kérdéseket. Milyen számlákat is kell jelenteni online a NAVnak? Ezt hogyan csináljam? Hogyan regisztráljak a rendszerben és mit csináljak a számlázó programban? Nem is használok online számlázó programot, tényleg szükséges ez nekem?

Kiss-Márton Adrienn évekkel ezelőtt több hazai üzleti csoportban is tapasztalta a vállalkozók részéről fölmerülő igényt az online könyvelésre, az azonnal rendelkezésre álló cashflow, mérleg, ÁFA bevallás adatokra. Akkoriban a hazai könyvelői piac nagyon furcsállotta  kommentjeit, hogy ezek a megoldások nem ördögtől valóak és Angliában, ahol ő egy könyvelőiroda munkáját támogatta online módon, ezek az információk elérhetőek, rendelkezésre állnak és hatalmas adminisztrációs terhet vesznek le a könyvelők válláról. 2018-ban több interjú is készült Adriennel az online könyvelés, online számlázás témában. A Billcity tűnt akkor az egyetlen olyan programnak a hazai piacon, ami hasonló elveken tervezte működését, mint a Xero, Quickbooks a nemzetközi piacon. Úgy tűnik kicsit lemaradva ugyan, de végre-végre elindult az egyszerűsítés és hatékonyság útján a könyvelő szektor.

A könyvelés nagy figyelmet és szaktudást igénylő munka, melynek nagy része ma az időrabló adminisztrációval megy el. Ha a technika vívmányainak köszönhetően a bejövő utalásokat egy kattintással össze lehet vezetni a vevőkkel, ha az online beküldött információk segítségével a vállalkozó rendelkezésére áll egy mérleg-terv, egy cashflow kimutatás, akkor lehet valóban a lényegi, a szakértői tudást igénylő munkára koncentrálni a könyvelőnek is.

Változás 2020. július 1-től

Ettől a dátumtól kezdve minden számlát, amit belföldi adóalanynak állítunk ki, online módon jelenteni kell a NAV felé.  A belföldi adóalany fogalmát Szilágyi Anita alábbi videója kiválóan bemutatja:

 

Az idő mindenki számára drága kincs. Így, ha az online adatszolgáltatással nem szeretnéd az idődet vesztegetni, érdemes mielőbb körbenézned az online számlázóprogramok piacán, hiszen a megfelelő program használatával az online adatszolgáltatás a számla kiállításával kvázi meg is történik.

Több számlázóprogramból is válogathatsz

Szerencsére igen sokan láttak potenciált a számlázóprogramokban, így széles a paletta, amikből válogathatsz. Néhány szemponttal segítünk, hogy miket érdemes végig gondolnod mielőtt döntesz:

  1. kompatibilis a NAV-val? – Biztosítja a törvény által előírt online adatszolgáltatást? (Ha nem, akkor sajnos csak annyival leszel előrébb, hogy a tollad helyett a billentyűzed segítségével állítod ki a számlát és ezt követően ugyanúgy manuálisan kell majd az online adatszolgáltatásnak eleget tenned.)

A számlázó program mellett jó esetben hosszú időre elköteleződsz, így érdemes a program használatának díján kívül további szempontokat is átgondolnod, szem előtt tartanod:

2. Te ismered a saját ügymenetedet. Szoktál előleg számlát, díjbekérőt kiállítani? – Nézd meg, hogy a program képes-e rá.

3. vannak külföldi vevőid? Tervezel nyitni ilyen irányba? – fontos kritérium a számla nyelvének választási lehetősége, illetve, hogy képes-e a program devizában számlát kiállítani?

4. előfizetéses konstrukcióban nyújtod a szolgáltatásodat, vagy tervezel ilyet bevezetni és jó lenne, ha rendszeres időközönként a számlázóprogram kiküldené a számlákat és ezzel nem a Te, vagy az asszisztensed ideje menne? – ezt is vizsgáld meg a kiszemelt program esetén.

5. általában PC-ről, vagy inkább telefonról/tabletről intézed a számlázást? – ha az utóbbi, nézd meg, hogy van-e applikáció, jól használható felület

6. a számlázó program használata lényegesen megkönnyíti a könyvelőd és közted működő információáramlást. Kérd ki a könyvelőd tanácsát, hogy melyik programmal működik számára jól az adatexport.

 

Online szálmlázó programok, amik megfelelhetnek számodra (a teljesség igénye nélkül):

Mikre is figyelj még:

  • Ha már van számlázó programod, akkor regisztrálj a NAV online számla rendszerébe és kösd össze a számlázó programoddal, hogy automatikusan menjen a jelentés a NAV felé
  • A számla kötelező eleme lesz mostantól a vevő adószáma ( adószám nem összekeverendő az adóazonosító jellel! Adószáma a vállalkozásoknak van, adóazonosító jele a magánszemélyeknek. Természetesen a magánszemélyek adóazonosító jelét nem kell feltüntetni), erre nagyon figyelj! Számlázó programokban valószínű ennek kitöltése nélkül majd nem is tudsz számlát készíteni. Ezért mindenképp nézd át az űrlapjaidat, hogy ott a megfelelő információkat kérd be minden esetben a vevőidtől, megrendelőidtől.
  • Az eddigi 15 napos számlakiállítási kötelezettség most 8 napra csökken.
  • Áfabevallás is változik: Ezentúl minden bejövő számlát szerepeltetni kell az áfabevallásban, az online adatszolgáltatásnak köszönhetően az SZJA tervezethez hasonlóan a NAV elkészíti az ÁFA bevallás tervezetet is a vállalkozók számára. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a könyvelőnek ne lenne ezzel dolga. Itt jön be az ő szakértelme, tudása, ami alapján majd kiválogatja, hogy a Te vállalkozásodban mely számlák maradhatnak bent jogosan az ÁFA bevallásban, mint a fizetendő ÁFA-t csökkentő tétel.

Ha továbbra is ragaszkodsz a kézi számlatömbhöz…

Ez esetben ne felejtsd, hogy a kézi számlatömbbe kiállított számlák esetében a NAV online felületén kell a számlák részletes adatait rögzítened 1 vagy 4 napon belül a számla ÁFA tartalmának összege függvényében.

A váltás mindig nehézkes, de nem kell egyedül megküzdened. Van számos lehetőség, amik közül választhatsz:

  • a könyvelők közül sokan támogatják ügyfeleiket az adminisztrációs kötelezettségeikben is. Egyeztess vele, hogy milyen lehetőséget tud ajánlani számodra.
  • előfordulhat, hogy nincs könyvelőd, vagy a könyvelődnek erre nincs kapacitása. Ekkor se ess kétsésgbe: Egy jól megválasztott virtuális asszisztens,ebben is a segítségedre lehet. Az idő pénz!

Több virtuális asszisztens is foglalkozik pénzügyi támogatással

Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő segítséget, aki akár csak a regisztrációban vezet végig, akár hosszútávon is tudtok együtt működni, feladhatsz hirdetés a legnagyobb haza piactéren a Virtuális asszisztens keres-kínál csoportban.

Annak érdekében, hogy jobb bepillantást nyerj a virtuális asszisztensek működésébe, az általuk nyújtott támogatás módjába, készítettünk néhány interjút pénzügyi támogatást végző virtuális asszisztensekkel. Az interjúkat  itt olvashatod.

VAM Team

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Miért szakértő egy VA?

Miért szakértő egy VA?

A minap egy virtuális asszisztenssel kezdtem el beszélgetni. Egy óra múlva már folyamatépítő interim menedzserként távozott. Mi történt hatvan perc alatt?  Átbeszéltük, mit is csinál valójában. Mit ad az ügyfeleinek, és hogyan. Kicsit sem volt a hagyományos értelemben...

II. Évindító Országos VA találkozó – élménybeszámoló

II. Évindító Országos VA találkozó – élménybeszámoló

II. Évindító Országos VA találkozó a X. Magyar Marketing Fesztiválon!Mindig is érdekelt, hogy kik a virtuális asszisztensek (VA), miben tudnak segíteni? Esetleg Te is szívesen lennél VA, de nem tudod hol/hogyan kezdj neki? A rendezvényen megosztottuk a hazai piacon...