Barion Pixel

Molnár-Simon Tímea, vagy ahogy többen ismerik az Anya-talpaló oldalak bloggere, Mea is virtuális asszisztensként dolgozik. Nem tudatos döntés volt részéről, hogy virtuális asszisztens lett. Az élet, illetve a blogja alakította úgy, hogy az Anya-talpalónál elért több, mint 40 ezres követőtábor után egyre többen keresték meg azzal, hogy segítsen nekik az online marketing stratégiájuk kialakításában, vagy a tartalomgyártásukban, esetleg ezen felületeik hatékonyságának javításában. 

mea1.jpg

Honnan jött az ötlet, hogy virtuális asszisztencia?

Az, hogy én virtuális asszisztens vagyok, a veled való beszélgetésekből derült ki számomra. 🙂  Én korábban úgy definiáltam a munkavégzésemet, hogy szakmai tudásommal támogatok vállalkozókat, cégeket, nagyrészt távmunkában, a saját infrastruktúrámmal és jellemzően adott projektekre szóló megbízással, de mindezek ellenére szívből és teljes erőbedobással dolgozom az ügyfeleim sikeréért és bizalmáért.

Mivel foglalkoztál ezt megelőzően?

A gyermekeim megszületése előtt a bankszférában dolgoztam marketing és termékfejlesztési területen. Eleinte mint szakértő, később mint vezető. Számos termék- és üzletfejlesztési projekttel a hátam mögött 2 éve indítottam el az Anya-talpaló oldalamat, ami egy újabb területet hozott hozzám közelebb: a social mediát.

Tudtam azt, hogy a gyermekeim megszületését követően (napra pontosan 1 év különbséggel született Réka és Milu, Mea 2 gyermeke – szerk.) már nem tudok, illetve nem is szeretnék a korábbi keretek között dolgozni. Fontos volt számomra, hogy a munkámban legyen annyi rugalmasság, hogy például délutánonként oda tudjak érni időben az óvodába, vagy hogy ne kelljen sok időt utazásra fordítanom, hogy ha betegek, akkor én tudjak ott lenni mellettük. Milu és Réka még kicsi, 4 és 3 évesek, azt gondolom, hogy pár évig van még intenzívebben szükségük rám a mindennapokban, és ezt szeretném megélni velük. Abban hiszek, hogy ha Anya jól van, akkor mindenki jól van a családban. Ez az Anya-talpalón egyébként a hitvallásom is. 🙂   De ehhez nagyon nagy szükség van arra, hogy az anyukák olyan munkát végezzenek, amiben jól érzik magukat. Hiszek abban, hogy összeegyeztethető a munka és a magánélet, és erre a virtuális asszisztencia is egy kiváló lehetőség.

mea2.jpg

Milyen területen nyújtasz jelenleg támogatást?

Jelenleg a bankszférában és az Anya-talpalón szerzett tudásomat, tapasztalatomat felhasználva üzletfejlesztési, termékfejlesztési és online marketing területen támogatom az ügyfeleimet a SocialMads keretén belül. Mivel korábban a bankszférában tréner is voltam, így nem csak a tanácsadás, kivitelezés fontos számomra, hanem az is, hogy a tudásomat tovább tudjam adni, ezért például elindítottam a workshopjaimat is már.

Miben más, miben nehezebb/könnyebb a vállalkozók számára az online módon végzett támogatás, mint a korábbi offline jelenléted munkavállalóként?

Azt gondolom, hogy a vállalkozások számára a virtuális asszisztens egy rendkívül jó lehetőség. Egyrészt, mert magas szakmai tudással rendelkező szakemberekkel tudnak dolgozni, sokkal kedvezőbb feltételek mellett, másrészt mert projektekre is tudnak akár szerződni, így sokkal költséghatékonyabban tudják az adott feladatok elvégzését biztosítani a vállalkozáson belül. Itt gondolok arra, hogy nem szükséges infrastruktúrát biztosítania a cégnek, nem szükséges toborzással keresgélni a megfelelő szakembereket, egy egyszerű megbízási szerződéssel indulhat is az együttműködés. Tapasztalatom szerint a virtuális asszisztensek jobban motiváltak arra, hogy az elvégzett munkájukkal elégedett legyen a megbízójuk, hiszen akkor kaphatnak újabb megbízást, vagy akkor ajánlják őt jó szívvel másoknak.

Sajnos az asszisztens szóból sokan arra következtetnek még most is, hogy egy virtuális asszisztens olyan, mint egy adminisztrátor, és így csak olyan típusú feladatokat lehet rá bízni. Pedig jócskán vannak közöttünk a maguk területén szakértő kollégák, korábbi közép vagy felsővezetők is, mint te is Adrienn. 🙂

Van meghatározott terület, vállalati nagyság, szolgáltatás, akiknek a támogatását ellátod, vagy nincs ilyen jellegű specializáció?

A fő területem az üzletfejlesztési és marketing stratégiai tanácsadás. A megbízóim között van most induló kisvállalkozó, de dolgozom tanácsadóként például egy multinak is. Mindegyiknek megvan a szépsége, és nagyon örülök, hogy ilyen széles ügyfélpalettával dolgozhatok.

Számomra az nagyon fontos, hogy a marketing kapcsán, főleg a kisvállalkozók elengedjék azt a gondolatot, hogy nekik kell mindenáron egyedül szembenézniük a marketinges kihívásaikkal: próbálják maguk kezelgetni a social media felületeiket, honlapot fejlesztenek, hírlevelet szerkesztenek.

Megértem, hogy az induló vállalkozók így szeretnének spórolni a költségeken. De szerintem ez nem jó út, mint ahogy könyvelni sem kezdünk megtanulni, vagy nem tesszük le a jogi egyetemet a cégalapításunkkor, a marketinget (vagy legalábbis annak egy részét) is érdemes szakemberre bízni. És erre a virtuális asszisztensek kiváló megoldást kínálnak, hiszen azt a feladatot tudja a vállalkozó kiszervezni, amiben ő maga nem mozog otthonosan. Nem szükséges időt áldoznia így az adott tudás megszerzésére, és helyette tud a vállalkozásának egyéb területeivel hatékonyan foglalkozni, miközben egy szakember elvégzi a marketinges feladatait. Azt hiszem erre mondják, hogy win-win. 🙂

mea_tanacsados.jpg

Termékfejlesztős és marketinges tapasztalatomból pedig engedjetek meg még egy gondolatot: ha 1 000 Ft-ot arra áldoz valaki, hogy fejlessze a termékét, szolgáltatását, akkor további 1 000 Ft-ot költsön arra, hogy ennek az eredményét megmutatja a nagyvilágnak a marketing segítségével. Különben a termékfejlesztés olyan, mintha sötétben kacsintanánk valakire.

Mert nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. 😉

Ha 1 mondatban össze kellene foglalnod. hogy miért jó egy cég számára virtuális asszisztenst szerződtetni, mi lenne az?

Hiszem azt, hogy a következő években azok a vállalkozók, cégek tudnak sikeresek lenni, akik kiemelkedő szaktudással és motiváltsággal rendelkező szakemberekkel dolgoznak együtt, és a jelenlegi piaci környezetet elnézve ennek az egyik leghatékonyabb módja a virtuális asszisztencia.

Nagyon szépen köszönöm az interjút!

Meával itt találkozhatsz:

www.anyatalpalo.hu

www.socialmads.hu

Ha kedvet kaptál a virtuális asszisztenciához, vagy Te is most döbbentél rá, hogy valójában VA vagy, akkor várunk a hazai legnagyobb VA közösségbe, a #VAM csoportba a Facebookon.

webp_net-resizeimage.png

Ha keresnél magadnak virtuális asszisztenst, vagy Te hirdetnéd virtuális asszisztensként a szolgáltatásodat, csatlakozz a legnagyobb hazai piactérhez.

va_keres-kinal.pngKiss-Márton Adrienn

VA mentor

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Év virtuális asszisztense 2023 – Molnár Szabina

Év virtuális asszisztense 2023 – Molnár Szabina

Év virtuális asszisztense 2023 - szakmai győztes. 2022-ben indítottuk útjára hagyomány teremtő szándékkal az Év virtuális asszisztense versenyt, melynek célja, hogy elismerje a virtuális asszisztensek munkáját. 2023-ban is 2 kategóriában lehetett nevezni, melyek...

Ismerd meg jobban Madarász Julit

Madarász Juli egyesületünk alapító tagja, akivel most a FreelancerBlog készített interjút. Az interjúba nem csak Julit ismerheted meg, hanem egy online marketing területén tevékenykedő virtuális asszisztenst. A sztereotípiák legyőzésére a vele készített interjú is...