Barion Pixel

Folytatásos cikkünkben (az első részt itt, a második részt itt olvashatodHujber Tünde a Wikipédia-cikk írás rejtelmeibe vezet be bennünket. A mostani bejegyzésből végre kiderül, hogyan íratsz fizetett Wikipédia-cikket.

Hujber Tünde közel 15 éve szerkeszti főként a magyar Wikipédiát. Tagja a Magyar Wikimédia Egyesületnek, ami az egész Wikipédia-mozgalmat átfogó Wikimédia Alapítvány magyar „nyúlványa”. Az évek alatt több, mint 350 cikket írt a lexikonba, összesen kb. 35 000 szerkesztése van. Ezzel a teljesítményével benne van a magyar Wikipédiát szerkesztők TOP100-as listájában, vagyis azon 100 szerkesztő között, akik a  legtöbbet  szerkesztik a  Wikipédiát,  abból a  több  mint  100 000-ből, akik eddig regisztráltak rá.

És végre elérkeztünk a lényeghez. Nevezetes a téma, és semleges nézőpontból fogod megírni a cikket, megfelelő források alapján, megfelelő liszenszszel feltöltött képekkel, saját szavaiddal megfogalmazva. Na de ingyen?

Ha olyan lelkes wikipédista vagy mint én, akkor igen. 🙂 Immáron majdnem 15 éve az egyik fő hobbim a wikizés. Szóval meg lehet szokni, hogy ingyen dolgozol. 🙂  A Wikipédia önkéntes projektnek indult, és ma is az. Ennek ellenére van lehetőség pénzért cikket írni, ha a megbízó lát ebben fantáziát.

mohamed Hassan képe a Pixabay -en.

Azonban a megbízó sokszor nincs tisztában azzal, hogyan is működik a Wikipédia.

 

Kanyarodjunk vissza az elejére, oda, amikor az I. részben azt írtam, a Wikipédiát bárki szerkesztheti. Komolyan gondoltam. BÁRKI és BÁRMELY cikket, BÁRMIKOR. Nem tudom elég nagy betűkkel hangsúlyozni ezt. Ez a leglényegesebb vonása a Wikipédiának. E nélkül az elv nélkül nincs Wikipédia.

Amikor megírsz egy cikket, a mentés gombra kattintva több dolgot is vállalsz.

 

Először is: lemondasz a szerzői jogodról, mert a wiki összes cikke Creative Commons liszensz alatt van. Ez teszi lehetővé, hogy később bárki, bármilyen cikket és képet felhasználhasson. Tehát ne lepődj meg, ha később valahol a saját írásod jön szembe… Én már jártam így, sőt képemet is felhasználták már nyomtatott újság címlapján. Először nem jöttem rá, honnan ismerős a szöveg, de aztán beugrott, hogy én írtam. 🙂 Ha nem szeretnéd, hogy a te írásaid ilyen CC liszensz alá kerüljenek, és szeretnéd megtartani a szerzői jogod, csak egyet tehetsz: nem szerkeszted a Wikipédiát.

A másik dolog, amit vállalsz a mentés gombra kattintva: hogy bárki bármikor beleírhat  az írásodba. Ez lehet egy elütés javítása, lehet egy plusz kép vagy pluszinfó beillesztése, de akár az is, hogy mindent kitörölnek, amit te írtál és elölről megírják a cikket. Ez utóbbi ritkán fordul elő, inkább olyankor szokott lenni, amikor az eredeti cikk gyatra minőségű (sokan sajnos anélkül állnak neki cikket írni, hogy átnéznék a szabályokat, vagy tisztában lennének a lexikonstílussal, vagy egyszerűen csak borzalmas a helyesírásuk stb.), illetve akkor, amikor az eredeti cikk nagyon rövid (mondjuk 1 bekezdésnyi) és valaki komoly cikket akar belőle gyártani. Így csináltam én pl. a Múzeumkertről szóló eredeti 4-5 mondatból egy nagyon hosszú cikket, ami még nincs is teljesen kész. De hiába írtam meg ilyen szépen, bármikor bárki beleírhat, javíthat, kihúzhat belőle, stb. Ha ez téged zavar, hogy bármikor beleírhatnak a cikkedbe, akkor a megoldás megint csak az: nem szerkeszted a Wikipédiát.

Persze minden cikk tartalmát meg lehet beszélni, erre való a cikk vitalapja és a beleíró szerkesztő saját vitalapján is lehet megbeszélést folytatni. Ha nem juttok dűlőre, a közösséghez lehet fordulni, akár szavazást kiírni a problémás esetről.

De a lényeg, ha te a megbízó felé vállalod, hogy írsz róla 1000 szót és ezért felveszel X forintot, SEMMI nem garantálja, hogy akár másnapra nem húznak ki belőle 200 szót, vagy nem írnak hozzá még ezret.

Ha a megbízó ezt el tudja fogadni és hajlandó fizetni, akkor már csak fel kell tüntetned, hogy pénzért írtad a vonatkozó cikket.

Free-Photos képe a Pixabay -en.

Ennek több módja is lehet. A cikk vitalapján jelzed ezt a tényt, illetve a saját szerkesztői vitalapodon is jelzed, hogy te vállalsz pénzért cikkírást, és megadod, hogy milyen cikkeket írtál már eddig pénzért.

Jól fontold meg, hogy vállalsz-e ilyet, nem csak a fenti szabályok miatt, hanem amiatt is, hogy a megbízóid ne érezzék becsapva magukat.

Nemrég volt egy komoly botrány, amit a sajtó is megírt. Egyik szerkesztőtársunk neves embereknél jelentkezett azzal, hogy cikket ír róluk pénzért. A cikk azonban csak nem készült el és nem úgy, ám a szerkesztő egyre több pénzt kért, emiatt a megbízók – akik elhitték, hogy a szerkesztő megírja a cikkeket – már a Wikipédiát keresték meg a problémával.

A huwiki reakciója az volt, hogy – hosszas megbeszélés után, amin bármely wikipédista részt vehetett – a szerkesztőt kitiltották a Wikipédiáról. Nem azért, mert pénzért akart cikket írni (ez nem tilos), hanem etikátlan viselkedése, az egyre magasabb díj követelése és közben a munka el nem végzése miatt.

A pénzért való szerkesztésről kicsit bővebben olvashatsz a Wikipédia Felhasználási Feltételeiben.

 

Hogy ilyen feltételekkel mégis miért jó egy cégnek, személynek, ha szerepel a Wikipédiában? Lexikonban benne lenni, akár online, akár nyomtatott, véleményem szerint önmagában presztízsértékű. A Wikipédiát a Google előre sorolja a keresések során, tehát a cégről/személyről rögtön az első találatok között jön fel egy wikicikk. Mivel a Wikipédia források alapján dolgozik, és a források fel is vannak sorolva a cikkben, a cikk tartalma ellenőrizhető. Mivel a cikk semleges stílusban van megírva, az olvasó úgy érzi, korrekt tájékoztatást kap a cégről/személyről a „már megint el akarnak adni nekem valamit” érzése nélkül. Ezen kívül, mivel a Wikipédiába csak nevezetes cégek/személyek kerülhetnek be, az olvasó tudja, hogy az adott cég/személy elért valamit, nagyobb lesz a bizalma a cégben.

Azt, hogy a cikkbe beleírhatnak, lehetőségnek kell venni arra, hogy a cikk tartalma napról napra jobb legyen, és mindig friss maradjon. Szerintem megéri a Wikipédiában szerepelni – és csak a cégen múlik, mikor jön el az ideje annak, hogy cikk jelenhessen meg ott róla.

Végezetül, segítségként egy lista a Wikipédia azon fórumairól, ahol segítséget tudsz kérni, ha valahol elakadtál. A wiki ilyen fórumait Kocsmafalnak hívjuk, és témák szerint van külön Kocsmafala a leginkább problémát okozó területeknek.

 

Zárszóként szeretném megköszönni, hogy elolvastad a sorozatom.

 

Bár lehet, hogy a Wikipédia-szerkesztés most zűrzavarosnak, bonyolultnak és ijesztőnek hat, de nem az. 🙂  Nagyon kreatív és jelentőséggel bíró feladat.

Ma az emberek nagy része úgy gondolja, semmit nem kell tudni fejből, hiszen minden ott van a neten. De a netre semmilyen információ nem megy fel magától, ráadásul a net óriási. A Wikipédia fő célkitűzése, hogy a világ összes tudása egy helyen elérhető legyen. És ha az emberek úgy látják, hogy „a net majd mindent megmond”, akkor szükség is van egy ilyen helyre, ami megbízható, forrásolt adatokon alapszik, egységes stílusban és küllemben adja meg azokat az információkat, amire az embereknek szükségük van. A Wikipédia-szerkesztést ezért én nem csak hobbinak, önkéntes munkának tekintem, de küldetésnek is.

Remélem, te is rákapsz az ízére. 🙂

Jó szerkesztést!

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA "csak" egy virtuális asszisztens? - Kezdjük rögtön a legelején. Kik azok a virtuális asszisztensek ? "A virtuális asszisztens, egy gyűjtőfogalom, amit azokra a MAGASAN KÉPZETT SZAKEMBEREKRE használunk, akik virtuálisan, a távolból egy-egy vállalkozásnak (vagy...