Barion Pixel

Folytatásos cikkünkben (az előző részt itt olvashatod) Hujber Tünde a Wikipédia-cikk rejtelmeibe vezet be bennünket.

Hujber Tünde közel 15 éve szerkeszti főként a magyar Wikipédiát. Tagja a Magyar Wikimédia Egyesületnek, ami az egész Wikipédia-mozgalmat átfogó Wikimédia Alapítvány magyar „nyúlványa”. Az évek alatt több, mint 350 cikket írt a lexikonba, összesen kb. 35 000 szerkesztése van. Ezzel a teljesítményével benne van a magyar Wikipédiát szerkesztők TOP100-as listájában, vagyis azon 100 szerkesztő között, akik a  legtöbbet  szerkesztik a  Wikipédiát,  abból a  több  mint  100 000-ből, akik eddig regisztráltak rá.

Ha már eljutottál oda, hogy a céget/személyt a Wikipédia számára nevezetesnek gondolod, akkor itt az ideje, hogy megírd a cikket.

Wikipédia-cikket írni nagyon könnyű. Ha bizonytalan vagy, keress rá hasonló témájú cikkekre, mint amiről írni szeretnél, tanulmányozd őket. Milyen a felépítésük? Milyen képek vannak bennük? Miről szoktak szólni?

Emberek esetében a cikk a következőképpen szokott felépülni: a bevezetőben a születés-halál ideje, foglalkozás, miről nevezetes az illető. Utána a gyerekkor évei, tanulmányok. A pályája kifejtése, akár több szakaszra bontva. Magánélet, ha van róla adat (család, gyerekek, hobbi, társadalmi tevékenység, botrányok), díjak és elismerések, publikációlista (ha írt könyveket, cikkeket), színészeknél filmográfia, és a magyarul furán hangzó „emlékezete” szakasz, ami arról szól, milyen hatása volt-van az illetőnek a világra, írtak-e róla könyvet, filmet, neveztek-e el róla iskolát, stb.

Legvégén a források felsorolása, amik alapján dolgoztál. Ha kezdő szerkesztő vagy, ennyi elég első nekifutásra.

Cég esetében a cég profilja, alapítás-megszűnés éve, székhelye, alapításának körülményei, fejlődése. Cég termékei, szolgáltatásai dióhéjban. Alapadatok: dolgozók száma, árbevétel, tőzsdére vitel dátuma, ottani szereplése, világpiacra lépés, mérföldkövek. Esetleges sztrájkok, botrányok, negatív kritikák. Vezetőváltások (ha fontos). Megszűnés okai, következményei. Ha még működik, akkor jövőbeli tervek. Díjak, elismerések, a cégről szóló fontos írások, könyvek, filmek. „Emlékezete”, végül források megadása.

Feltűnhet, hogy akár személyről, akár cégről van szó, megemlítettem a botrányokat. A Wikipédia nagyon fontos szabálya a semlegesség. Egyetlen cikk sem lehet részrehajló, puszta marketingszöveg. A szuperlatívuszok (ha csak nem forrásoltak, és akkor is csak indokolt esetben), kerülendőek, mert a Wikipédia nem ad el semmit, a Wikipédia csak tájékoztat. Ennél fogva egy cég/személy cikkéből sem hagyhatóak el a – forrásolt – botrányok, ha voltak. Jó példa erre egy szórakoztatókomplexum, amiről volt cikkünk. Egy napon egy kisgyerek belefulladt ott a medencébe, amiről természetesen bőségesen írtak az újságok, így a cikkbe is bekerült ez az infó. Pár év múlva a cég marketingese kihúzta a cikkből az ominózus részt tiltakozván, hogy ez így rossz hírét kelti az intézménynek, és „különben is régen volt”. Sajnos a Wikipédia nem így működik.

Free-Photos képe a Pixabay -en.

A wiki lexikon, forrásolt adatokkal. Ha az az adat, hogy ott meghalt valaki – és erre forrás is van – akkor az a wiki szabályai szerint szerepelhet a cikkben. Gondolj bele: a Wikipédiából esetleg kihúzhatod, de a forrásként szolgáló újságból – pláne, ha az nyomtatott – hogyan fogják kitörölni? Képzeld el, mi lenne, ha Németország tiltakozna az ellen, hogy megjelenjen valahol írás a náci korszakról, mondván, rossz hírét kelti Németországnak és különben is régen volt? Vedd alapul a légitársaságok cikkeit, azokban is szerepelnek a jelentősebb balesetek, például a Malév szócikkében is. Ezek a dolgok sajnos ugyanúgy hozzátartoznak egy cég történelméhez, mint egy-egy új termék bevezetése.

A Wikipédia nem ingyenes reklámfelület és nem csak a jó hírek tárháza. Termékek reklámozására alkalmatlan és ez tilos is, de maga a termék lehet nevezetes. Pl., mint termék nevezetes a Trabant. De nem írhatsz róla úgy cikket, hogy csak a kiváló tulajdonságait ecseteled, hogy arról áradozol, milyen csodás vezetési élményt ad, mennyire tökéletes egy család számára és nem hívhatod fel a figyelmet az autót érintő akciókra. Egyszóval semmi olyasmit nem írhatsz le egy termékről, amit mondjuk egy FB- posztba, vagy tv-reklámba beleírnál. Mindig tartsd szem előtt: a Wikipédia lexikon. A stílusnak tárgyilagosnak, semlegesnek kell lennie, mintha egy dolgozatot írnál. 🙂 A tv-reklámot nem írhatod meg úgy, mintha dolgozat lenne, a Wikipédia-cikket pedig nem írhatod meg úgy, mintha tv-reklám lenne.

Mire kell még ügyelni? A forrásokra, pontosabban az azokból származó szövegre. Nagy a csábítás, hogy ha meg van a két független forrás, akkor egyszerűen átmásoljuk a Wikipédiába a szövegeket, és kész is. Sajnos, ez szintén tilos, mert szerzői jogokat sért. A forrásokban talált anyagot elolvasás után a saját szavaiddal kell visszaadnod a wikicikkben. Idézni természetesen lehet, de ez nem arra vonatkozik, hogy egy teljes újságcikket idézőjelbe teszel, hanem – értelemszerűen – többnyire valaki szájából elhangzó szavakat idézünk.

Ugyanígy csínján kell bánni a képekkel is. A neten talált képek elsöprő többsége nem szabad liszenszű kép, hiába jön szembe akár a Facebookon is. A netről csak olyan képet szabad feltölteni, ahol a kép szerzője – tehát nem a weboldal, ahol találtad – egyértelműen megjelölte, hogy a kép közkincs, szabadon felhasználható, CC liszensz alatt felhasználható, stb. Ha te készítetted a képet, akkor többnyire nincs gond, de figyelembe kell venni a személyiségi jogokat. Pl. utcaképet, egy cég bejáratát próbáld úgy fotózni, hogy minél kevesebb ember legyen ott, ők is háttal. Konkrét embert az engedélye nélkül ritkán fotózhatsz, ez alól 1-2 kivétel van. Pl. neves írót nem fotózhatsz le az utcán, ahogy nyalja a fagyit. Pontosabban lefotózhatod, de a Wikipédiára ne rakd fel. Ellenben ha a neves író a Könyvhéten dedikál, ott le lehet fotózni, mert az kvázi „közszereplés”, az író tisztában volt vele, hogy rendezvényen vesz részt vendégként, ahol a sajtó is megjelenhet és őt sokan láthatják. 

Magyarországon panorámaszabadság van, ez azt jelenti, hogy épületeket és szobrokat szabad fotózni és felrakni a Wikipédiára, de például beltéri szobrok képeit nem! Ebbe a hibába én is beleestem, alig pár hónapja figyelmeztettek, hogy a Bazilikában lévő szent szobrának képét nem rakhatom fel, mert beltéri szobor. De Anonymus szobrát a Városligetből felrakhatom. Vannak ilyen fura jogszabályok. És ebből is látszik, hiába vagyok régi motoros a huwikin, én is mindig tanulok új dolgot. (A képekkel, fotókkal kapcsolatos felhasználási szabályokat ebből a szakkönyvből elsajátíthatod.)

Termékek képei, céglogók, plakátok, könyvborítók kényes téma, mindenképpen kell a cég írásos engedélye, amit a Wikipédiának kell megküldeni, ennek mikéntjéről részletesen itt olvashatsz és még itt is. Lényeges: fontos, hogy kiderüljön, hogy az engedélyező tisztában van azzal, hogy visszavonhatatlan engedélyt ad arra, hogy bárhol (a Wikipédián kívül is) felhasználják a képet vagy annak módosított változatát, akár üzleti célra is!

Még egy fontos dolog: van arra mód, hogy egy szöveg eredeti szerzője engedélyt adjon arra, hogy a szöveg teljes terjedelmében megjelenjen a Wikipédián, mint egy wikicikk vagy annak része. Azonban ez nem jelenti azt, hogy bármi megjelenhet így a Wikipédián. Tehát hiába ad a cég engedélyt arra, hogy a reklámkatalógusa felkerüljön, a Wikipédia nem ingyenes reklámfelület, tehát a katalógus szövege vagy fel sem fog kerülni, vagy ha felkerül, törölve lesz, dacára az engedélynek. A szövegekre vonatkozó engedély megadásának mikéntjéről szintén a fenti linkeken kapsz tájékoztatást.

Ügyelni kell arra is, hogy a Wikipédia nem telefonkönyv. Sok lelkes kezdő szerkesztő elköveti azt a hibát, hogy egy cégről szóló cikkbe beleírja nem csak a cég pontos címét, de még a titkárnő telefonszámát is. Az ilyen adatokat töröljük. Elegendő a cég székhelye település szinten, valamint a Források utáni „további információk” szakaszba van lehetőség belinkelni a cég weboldalát, Facebook- oldalát, Instagram-oldalát.

Hogy mit lehet feltölteni a Wikipédiába, arról a fentieken kívül a Felküldési útmutató ad igen kimerítő tájékoztatást.

A cikk itt folytatódik.

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Miért szakértő egy VA?

Miért szakértő egy VA?

A minap egy virtuális asszisztenssel kezdtem el beszélgetni. Egy óra múlva már folyamatépítő interim menedzserként távozott. Mi történt hatvan perc alatt?  Átbeszéltük, mit is csinál valójában. Mit ad az ügyfeleinek, és hogyan. Kicsit sem volt a hagyományos értelemben...

II. Évindító Országos VA találkozó – élménybeszámoló

II. Évindító Országos VA találkozó – élménybeszámoló

II. Évindító Országos VA találkozó a X. Magyar Marketing Fesztiválon!Mindig is érdekelt, hogy kik a virtuális asszisztensek (VA), miben tudnak segíteni? Esetleg Te is szívesen lennél VA, de nem tudod hol/hogyan kezdj neki? A rendezvényen megosztottuk a hazai piacon...

TÉNYLEG A NYŰGÖS FELADATOK ÁTVÉTELE A VA DOLGA?

TÉNYLEG A NYŰGÖS FELADATOK ÁTVÉTELE A VA DOLGA?

Gyakran látjuk, hogy a virtuális asszisztensek azzal pozicionálják magukat honlapon, vállalkozói csoportokban stb., hogy “leveszem a válladról az adminisztráció nyűgét”, illetve “átveszem tőled azokat a feladatokat, amelyeket te nem szeretsz”. Stratégiai partnerünk, a...