Barion Pixel

A Varázslatos Világ – Virtuális Asszisztensek és robotok összefonódása a modern munkahelyeken.

Én még az analóg világba születtem bele, s nőttem föl a technológia fejlődésével, az internet, számítógépek megjelenésével. Informatika szakkörre a bejutás csak fiúk számára volt természetes. A főző szakkör helyett azonban egy lány osztálytársammal mi vettük a bátorságot és beiratkozunk a számítástechnika szakkörre. Mai napig tisztán emlékszem a tanár döbbent arcára az első foglalkozás elején, s nyíltan közölte is velünk, hogy  menjünk haza, mondván nekünk semmi keresni valónk itt… Minket nem sikerült eltántorítani. Így csak azt a feltételt szabta, hogy a gép közelébe nem ülhetünk. A fiúk mögötti sorból leshettük csak a monitort.

Ma már ez hihetetlennek hangozhat, hisz mindennapi életünk része a számítógép, mobiltelefon, internet, a különböző Office programok készség szintű ismerete pedig elengedhetetlen. Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan fonódik össze a virtuális és a fizikai munkaerő a modern munkahelyeken, és milyen hatásokkal járhat ez az összefonódás a mindennapi életünkre.

Azok a virtuális asszisztensek, akiket Egyesületünk összefog, nem robotok, hanem hús-vér emberek, akikben az a közös, hogy online módon támogatják a tőlük segítséget kérő vállalkozókat, vállalkozásokat. Ám ezen online munkatársak munkáját is megkönnyítik a modern technológia által felkínált robotok.

Talán a VA-k között legelterjedtebb ilyen robot manapság a ChatGPT – ahogy ez az Év virtuális asszisztense verseny nevezőinek válaszaiból is jól látszik –

(magunk részéről mi fél szemmel követjük a Bard-ot és a Gemini-t is), hisz ingyenesen elérhető és ha jól adjuk meg a prompt-ot, akkor kiváló segítség. Természetesen nem helyettesíti az embert ez a lehetőség sem, de növelheti a hatékonyságot. Az optimalizáció jegyében érdemes keresgélni a különböző robotok, megoldások között, hogy megkönnyítsük a saját életünket, munkánkat.

Egyszerűsítés a VAME életében

Egyesületünk célja, hogy támogassa a hazai virtuális asszisztensek munkáját, hogy szolgáltatásuk minél magasabb szintű legyen. Ennek érdekében folyamatosan dolgozunk a háttérben olyan termékek fejlesztésén (pl. a szerződés sablonok), melyek ezt a célt szolgálják. Biztosan előfordult már Veled is, hogy kaptál egy hatalmas xls adatbázist, amiben különböző varázslatokat kellett végrehajtanod. Jó virtuális asszisztensként ilyenkor a legtöbben elkezdünk YouTube-on tutorialokat keresni, hogy milyen függvénnyel tudjuk a legeffektívebben megoldani az adott feladatot. Angol nyelven rengeteg tutorial van a legkülönfélébb függvényekkel. Azonban biztosan szembesültél Te is azzal a problémával, hogy a magyar xls nem reagál az angol “vlookup” függvényedre bárhogy is próbálod őt rávenni erre, kiírja a cellában, hogy #NÉV?  Ennek megoldására már jó ideje rajta van a “VAME To-do-lista”-n, hogy összeállítsunk egy xls cheat sheet-et, amiben összeszedjük a függvények angol-magyar megfelelőjét.

Néhány hete kereste föl Bátonyi Bálint szervezetünket, hogy szeretné támogatni a munkánkat és szívesen fejleszt nekünk robotokat, amik megkönnyítik a munkánkat. Kapva kaptam az alkalmon, s vázoltam neki egy aktuális problémát, amiben ő talán segíthet. Ez pedig nem volt más, mint az angol függvények magyar megfelelője “szótár” az xls-ben.

Bátonyi Bálint bemutatkozóját így fogalmazta meg az AI :

“Itt van Bálint, az adózás nagymestere, aki 15 évnyi tapasztalattal nyomja a szekeret az adóvilágban. Egyben a pénzügyi robotika és tech guruja is, aki az innováció híve. Ő az, akinek a fejében mindig szikrázik valami új ötlet, és aki a csapatban mindig azt mondja: “Persze, megcsináljuk!” Jövőbemutató hozzáállás és egy igazi csapatjátékos – Bálint, aki mindig a nagy képet látja.”

A “Persze, megcsináljuk” attitűd a problémafelvetésemre is azonnal működött és már másnap kaptam tőle egy olyan robotot, amit a saját xls-embe integrálva bármikor egy gombnyomással használhatok és akár több ezer kijelölt cellában lefordít 444 ismert párt és ki is számítja a függvényeket.  – szerintem nagyon menő és lényegesen lerövidíti a folyamatokat. Nálam már bent is van az xls-ben, így tényleg csak egy kattintás.

Használhatod Te is, mert itt elérhetővé tettük számodra ezt a remek kis eszközt telepítési útmutatóval együtt.

A Te munkádban mire tudnál használni egy ilyen vagy ehhez hasonló automatizmust? Bálinttal egy kísérleti projektbe szeretnénk fogni, így ha van bármilyen problémád, aminek optimalizációjában  jól jönne egy kis varázslat, írd meg itt:

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA "csak" egy virtuális asszisztens? - Kezdjük rögtön a legelején. Kik azok a virtuális asszisztensek ? "A virtuális asszisztens, egy gyűjtőfogalom, amit azokra a MAGASAN KÉPZETT SZAKEMBEREKRE használunk, akik virtuálisan, a távolból egy-egy vállalkozásnak (vagy...