Barion Pixel

Látod Te is a gombamód megszaporodó virtuális asszisztenseket, s szinte egytől-egyig csinos nők mosolyognak vissza Rád ezekről a weboldalakról, Facebook oldalakról. Valóban csak a nőké ez a Virtuális Asszisztens szakma? Erre keresem a választ mai blogbejegyzésemben.

 nouralom_a_va_piacon.png

Nos, én azt gondolom, hogy igenis VAN keresni valója férfiaknak is ezen a színtéren. Külföldi példákat is elnézve valóban kevés virtuális asszisztens férfival találkozunk, de ennek – azt gondolom – csak az az oka, hogy ők nem asszisztensnek hívják magukat, hanem specializálódtak egy adott területre, s annak keretében nyújtják szolgáltatásukat online módon, vállalkozásokat támogatva.

A virtuális asszisztens feladatai, ahogy korábban írtam is már (itt és itt és itt), nem merülnek ki a tipikus “titkárnői” feladatokban. Míg egy offline titkárnőnél fontos szempont lehet, hogy dekoratív legyen, finom kávét főzzön stb., addig az online asszisztens világban ezek elhanyagolható szempontok a munkatárs az ületi partner kiválasztásánál.

Éppen ezért, ha férfiként Te vágysz a rugalmas munkaidőre, fő szempont Nálad is a munkavégzésed terén, hogy:

  • képes vagy önállóan dolgozni,
  • a feladataidat magadnak be tudod osztani,
  • tudod pontosan tartani a határidőket,
  • tudsz konstruktívan együtt dolgozni az ügyfeleddel,

akkor abszolút Neked való lehet a virtuális asszisztens szakma. 

 

Nem szeretnék belemenni olyan sztereotípiákba, hogy mik azok a területek, amiket a férfiak, vagy a nők tudnak jobban ellátni, akár virtuális asszisztencia szolgáltatások terén is badarság ilyen kérdéseket feszegetni.

Egy a lényeg, hogy emberek vagyunk, különböző adottságokkal. Van, aki ebben jobb, van, aki abban. Férfiak és nők között is találhatunk olyanokat, akik jó grafikusok, akik jó tartalommarketingesek, akik jó adminisztrátorok, stb. 

Vajon miért elterjedtebb a VA szakma a nők körében, mint a férfiaknál?

Ahogy fentebb is említettem az ok talán abban keresendő, hogy a férfiak biztosabbak a specializálódásuk tekintetében, így nem általános asszisztensként kezdik meg online tevékenységüket, hanem adott területre specializálódva, például grafikusként, weboldal készítőként, socail media managerként, stb. 

Másik ilyen ok lehet, hogy nőként gyermekvállalás után belekerülünk egy új élethelyzetbe, amiben minden fronton tökéletesen helyt szeretnénk állni. Ezek az új szerepkörök kitűnő időgazdálkodási, zsonglőrködési képességeket igényelnek tőlünk, nőktől. Figyeljünk maximálisan a gyermekünkre, az otthon melege várjon mindenkit haza, legyen rendben a háztartás, napi 8 órában teljesítsünk maximálisan a munkahelyünkön, stb.

Ebből a sok feladatból, megfelelésből óhatatlanul elkezd priorizálni az ember lánya, s ma már az internet segítségével, ha dolgozni szeretnénk, könnyedén találhatunk magunknak online munkát, ami beleillik a karrierünkbe, biztosítja számunkra azt a rugalmasságot, ami elengedhetetlen a minden fronton megfelelni vágyó anya számára. Azon nők, akik a gyermekvállalás előtt is irodai munkát láttak el, könnyen átnyergelhetnek a virtuális asszisztens pályára. Amennyiben megtetszik nekik ez a munkavégzési mód, ha képesek vállalkozóként helyt állni, s nem csupán távmunkás alkalmazottként (erről ebben a blogcikkemben olvashatsz, hogy mi a különbség a virtuális asszisztens és a távmunkában foglalkoztatott munkavállaló között) hosszú távon funkcionálni, akkor nőként, anyaként meg tudja teremteni a számára ideális egyensúlyt munka és magánélet között.

 

Van egy zárt Facebook csoportom, ami kifejezetten a hazai virtuális asszisztens szolgáltatókat támogatja. Idén augusztusban indítottam útjára a csoportot, mert sokan érdeklődtek a munkám mikéntje iránt.

Ha Te is virtuális asszisztensként tevékenykedsz, s szeretnél egy támogató, inspiráló közösséghez tartozni, gyere, csatlakozz bátran!

Ha megfordult már a fejedben, hogy jól jönne Neked is egy virtuális asszisztens, de nem igazán tudod eldönteni, hogy kell-e Neked, vagy hogy mire is lenne szükséged, töltsd le ezt az ingyenes e-bookot, ahonnan választ kapsz a kérdéseidre.

Kíváncsi vagyok a véleményedre! Szólj hozzá, hogy Te mit gondolsz a kérdésről akár itt, akár a zárt FB csoportomban várlak szeretettel!

Találd meg Te is a munka-magánélet egyensúlyodat akár virtuális asszisztensként.

Kiss-Márton Adrienn

irodamanager

 

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA "csak" egy virtuális asszisztens? - Kezdjük rögtön a legelején. Kik azok a virtuális asszisztensek ? "A virtuális asszisztens, egy gyűjtőfogalom, amit azokra a MAGASAN KÉPZETT SZAKEMBEREKRE használunk, akik virtuálisan, a távolból egy-egy vállalkozásnak (vagy...