Barion Pixel

Vigyázzon mindenki: A csalók a hirdetésekben is ott leselkednek – Czank Georgina, Egyesületünk pártoló tagja osztja meg Veletek most az alábbi hasznos tippjeit.

Az állás-/ügyfélkeresés során sokan reménykedve böngésszük a különböző hirdetéseket, bízva abban, hogy megtaláljuk az álommunkahelyet. Azonban sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem valódi munkalehetőségekkel, hanem rafinált csalásokkal találkozunk. Én is a napokban estem áldozatául egy ilyen átverésnek, és szeretném megosztani a történetemet, hogy mások is tanulhassanak belőle, és elkerüljék a hasonló helyzeteket.

Minden hivatalosnak tűnt: egy nemzetközi vállalat nevében kerestek meg, miután benyújtottam a jelentkezésemet egy ígéretesnek tűnő pozícióra. A kommunikáció gördülékeny volt, a HR menedzser kedves és profi benyomást keltett. Azonban az apró jelek kezdték felkelteni a gyanúmat. A HR menedzser több alkalommal is elkérte tőlem ugyanazokat az adatokat, amelyek már rendelkezésükre álltak. Bár ez elsőre csak apró adminisztrációs hibának tűnt, visszatekintve már nyilvánvaló, hogy ez egy figyelmeztető jel volt. Ezen kívül, a kommunikáció során néha túlzottan sürgetőnek tűntek, és olyan dolgokat kérdeztek, amelyek általában nem szoktak ilyen korai szakaszban felmerülni.

A kiválasztási folyamat végén egy hivatalosnak tűnő munkaszerződést kaptam, amit el is küldtek e-mailben aláírásra. A szerződés minden pontja korrektnek tűnt, és semmi sem utalt arra, hogy átverés áldozata lennék. Az aláírás után izgatottan vártam a munka megkezdését, azonban ekkor történt valami, ami végképp megkongatta a vészharangot.

A HR menedzser értesített, hogy a munkavégzéshez szükséges eszközöket – laptopot, telefont stb. – postán fogják küldeni, de ehhez előzetesen 1500 euró depozitot és biztosítási díjat kell befizetnem. Ez az összeg természetesen visszatérítésre kerülne, amint a munkavégzés elkezdődne. Ekkor vált világossá számomra, hogy valami nincs rendben. Még ha a cég el is várja, hogy az alkalmazottak biztosítsák a munkához szükséges eszközöket, ilyen összeget kérni teljesen szokatlan és gyanús.

Szerencsére még időben rájöttem, hogy átverés áldozata lettem, és nem utaltam el a kért összeget. Azonban ez az eset világosan rámutatott arra, hogy mennyire óvatosnak kell lennünk az állás-/ügyfélkeresés során.

Az internet világában a csalók egyre ügyesebbek és kifinomultabbak. A munkakeresők gyakran nincsenek felkészülve arra, hogy ilyen szintű megtévesztéssel találkozhatnak, hiszen mindannyian bízunk abban, hogy a hirdetések mögött valódi lehetőségek állnak. Azonban néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen csökkenthetjük annak az esélyét, hogy átverés áldozatává váljunk:

  1. Először is, mindig alaposan nézzünk utána a cégnek, amely állást kínál. Ha bármilyen gyanús jelre bukkanunk, például, ha a cég nem rendelkezik hivatalos weboldallal, vagy ha a kommunikáció túlzottan amatőrnek tűnik, legyünk óvatosak.
  2. Másodszor, soha ne utaljunk előre pénzt semmilyen címen, legyen szó depozitról, biztosításról vagy bármi másról. Egy megbízható cég soha nem kérne pénzt egy munkavállalótól az állás elfogadása előtt.
  3. Harmadszor, figyeljünk a részletekre: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is igaz.

A munkakeresés önmagában is stresszes folyamat, és egy ilyen átverés még inkább megnehezítheti azt. Fontos, hogy vigyázzunk magunkra, és ne hagyjuk, hogy a csalók megtévesszenek bennünket. Én szerencsés voltam, mert időben észrevettem a jeleket, de sajnos sokan nem ilyen szerencsések. Ezért is fontos, hogy beszéljünk ezekről az esetekről, és figyelmeztessük egymást a veszélyekre. Ne feledjük, hogy a csalók ott vannak, ahol a legkevésbé számítunk rájuk, és csak rajtunk múlik, hogy mennyire tudunk ellenállni a csábító, ám hamis ígéreteiknek.

Ha gyanús jeleket észlelünk, ne habozzunk kérdéseket feltenni, és ha valami nem stimmel, inkább lépjünk vissza. Ne felejtsük el, hogy a személyes adataink is értéket képviselnek, ezért azokat csak megbízható forrásoknak adjuk meg.

Virtuális asszisztensként inkább:

 

Czank Georgina

proffice-assistant.hu

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Hogyan legyél produktív és hatékony ősszel?

Hogyan legyél produktív és hatékony ősszel?

Hogyan legyél produktív és hatékony ősszel? Tegnap még meleg, világos hajnalra keltél, madárcsicsergésre, napsütésre, tele voltál energiával. Ma hűvös van, a reggeli harmat helyett dér harapja a füvet, szél hozta szürke felhők sírnak. Persze, hogy csökken a...

Szükségünk van belőled 1%-ra (igen, ez egy felhívás)

Szükségünk van belőled 1%-ra (igen, ez egy felhívás) Virtuális asszisztens vagy, hát persze, hogy tudtad, hogy a személyi jövedelemadód 1%-át felajánlhatod egy jó ügy érdekében és te is közvetlenül támogathatod olyan szervezetek munkáját, amelyek valós változásokat...