Barion Pixel

HÁLÓZATÉPÍTÉS INTROVERTÁLTAKNAK: TIPPEK ÉS TRÜKKÖK, HA NEKED SEM VÁLTAK BE A HAGYOMÁNYOS MÓDSZEREK – Czank Georgina, Egyesületünk pártoló tagja osztja meg Veletek most az alábbi hasznos tippeket, trükköket, melyeket nem csak virtuális asszisztensek használhatnak.

A hálózatépítés kulcsfontosságú készség minden vállalkozó számára, azonban introvertáltként gyakran kihívások elé állít bennünket. Az extrovertáltak könnyedén lubickolnak a társasági események forgatagában, míg mi, introvertáltak, inkább az árnyékban maradnánk. Ugyanakkor az üzleti siker érdekében néha ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Íme néhány tipp, hogyan építhetünk hatékonyan kapcsolatokat, ha nem kedveljük a hálózatépítést.

KÉSZÜLJ FEL ELŐRE KÉRDÉSEKKEL ÉS VÁLASZOKKAL

Az előkészület kulcsfontosságú. Gondolj ki előre néhány érdekes, mélyebb kérdést, amelyek túlmutatnak a szokványos “Mi a szakmád?” típusú beszélgetéseken. Például kérdezheted: “Miért szereted a munkádat?” vagy “Mi motivál téged a legjobban a karrieredben?” Az ilyen kérdések segítenek gyorsabban mélyebb kapcsolatokat kialakítani, ami különösen fontos nekünk, introvertáltaknak.

ISMERD MEG A RÉSZTVEVŐKET

Előre felkészülhetsz azzal is, hogy átgondolod, milyen emberekkel szeretnél kapcsolatot építeni. Kutass egy kicsit az esemény előtt, hogy kiderítsd, kik lesznek ott, és miért lehetnek fontosak a számodra. Így célzottan tudsz közeledni hozzájuk, ami hatékonyabbá és kevésbé megterhelővé teszi a hálózatépítést.

HOGYAN VESS VÉGET EGY BESZÉLGETÉSNEK

Néha a legnehezebb része egy társalgásnak az, hogyan fejezd be. Ha úgy érzed, hogy már nem tudsz mit mondani, vagy egyszerűen csak pihenned kell, bátran zárd le a beszélgetést udvariasan. Mondhatod például:

“Biztos vagyok benne, hogy még másokkal is szeretnél beszélni. Itt a névjegykártyám, örömmel folytatom később a beszélgetést.”

ÉTKEZZ ELŐTTE, IGYÁL UTÁNA

Első hallásra furcsa lehet ez a tipp, de az „étkezés előtte és az ital utána” szokás bevezetése segíthet elkerülni a kellemetlen helyzeteket. Ha jóllakottan érkezel egy eseményre, kevésbé fogsz aggódni az evéssel kapcsolatos társasági elvárások miatt, és inkább a beszélgetésekre koncentrálhatsz. Ráadásul, ha éhes vagy esetleg szomjas feszültebb lehetsz, mint máskor. Nem beszélve az alkohol befolyásáról.

MARADJ MAGABIZTOS

Ha magányosan állsz, ne feledd, hogy valószínűleg senki sem foglalkozik azzal, hogy éppen egyedül vagy. Fogj egy koktélt a kezedbe, tűnj magabiztosnak, és várd meg, hogy valaki hozzád lépjen. Előbb-utóbb biztosan akad majd egy résztvevő, aki szívesen beszélgetne veled.

Hálózatépítés introvertáltként 

ÉRKEZZ KORÁBBAN

Korábban érkezni egy eseményre számos előnnyel jár. Elkerülheted a tömeget, és még időd is lesz tanulmányozni a résztvevők névjegykártyáit, felkészülve arra, hogy kikkel szeretnél beszélgetni. Ráadásul a kisebb létszámú korai időszakokban könnyebb ismerkedni.

AJÁNLD FEL A SEGÍTSÉGED

A szervezők mindig örülnek a segítő kezeknek. Ha felajánlod a segítséged, nemcsak hasznosnak fognak tartani téged, de az esemény során könnyebben ismerkedhetsz másokkal, hiszen természetes módon kerülsz kapcsolatba a résztvevőkkel.

NE RAGARDJ LE EGY EMBERNÉL

Bár introvertáltként hajlamosak vagyunk egy-egy mély beszélgetésben megragadni, fontos, hogy ne ragadjunk le egyetlen személynél. Tartsd észben, hogy az esemény célja a hálózatépítés, és próbálj meg több emberrel kapcsolatba lépni.

FOLLOW-UP EMAILEK

Az esemény után írj follow-up emaileket, amelyek legyenek személyesek. Például említs meg egy cikket, ami kapcsolódik ahhoz, amiről beszéltetek. Ez mutatja, hogy figyeltél a beszélgetés során, és értékeled a kapcsolatot.

NE TŰNJ EL AZ ESEMÉNY UTÁN

Az egyik legfontosabb dolog, hogy ne tűnj el az esemény után. Tartsd a kapcsolatot azokkal, akikkel találkoztál, és próbálj meg rendszeresen kommunikálni velük, akár online meetingek vagy rövid találkozók formájában.

JEGYZETELJ

Az események után hasznos, ha jegyzeteket készítesz az emberekről, akikkel találkoztál. Írj fel néhány fontos információt a névjegykártyájukra, például hol találkoztatok és miről beszéltetek. Ez később nagy segítség lesz, amikor otthon előveszed a kártyát, és felveszed az illetővel a kacsolatot.

Az introvertáltak számára a hálózatépítés nem feltétlenül kell, hogy kimerítő és kellemetlen legyen. Megfelelő előkészületekkel és stratégiákkal hatékonyan tudunk kapcsolatokat építeni, miközben megőrizzük az energiaszintünket és a komfortérzetünket. Emlékezz arra, hogy a lényeg a minőségi kapcsolatok kialakítása, és az, hogy jól érezd magad a folyamat során!

Czank Georgina

proffice-assistant.hu

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA "csak" egy virtuális asszisztens? - Kezdjük rögtön a legelején. Kik azok a virtuális asszisztensek ? "A virtuális asszisztens, egy gyűjtőfogalom, amit azokra a MAGASAN KÉPZETT SZAKEMBEREKRE használunk, akik virtuálisan, a távolból egy-egy vállalkozásnak (vagy...