Barion Pixel

Elektronikus aláírás

Az alábbi cikk a Wolters Kluwer képzési központ Elektronikus aláírás és hitelesítés című ingyenes kurzusa alapján készült. A tananyag elsősorban ügyvédek számára járta körbe a kérdést, de mezei felhasználók szempontjából is tartalmazott érdekes információkat.

A koronavírus járvány előtérbe tolta azt a kérdést, hogy hogyan lehet hivatalosan aláírni bármilyen dokumentumot, ha nem szeretnénk megjelenni fizikai valónkban az aláírás helyszínén. Erre már pár éve próbálják felkészíteni a világhálót, és jelenleg még vannak üzemben részben vagy egészben működőképes megoldások. 

ealáírás

Mi az az elektronikus aláírás?

Az elektronikus aláírás a hivatalos meghatározás szerint „elektronikus dokumentumhoz azonosítás céljából logikailag hozzárendelt és azzal elválaszthatatlanul összekapcsolt elektronikus adat, illetőleg dokumentum”.

Ezt az eléggé gyenge kritériumot igen sok minden teljesíti, ilyen például egy aláírt e-mail, a fizikai aláírás képének elektronikus dokumentumra illesztése és az aláírópadon ujjal vagy tollal létrehozott aláírás is. Az ördög azonban a részletekben rejtőzik. Egyenértékű-e ez az illető saját kezű aláírásával? Nem. 

Ezért bevezettek a joggyakorlatban egy másik fogalmat, ez pedig a minősített elektronikus aláírás, ami már a saját kezű aláírással azonos joghatású. Ilyen pl. a Microsec e-Szignó, a Netlock és a NISZ Zrt. e-Személyi szolgáltatása. 

Túl hamar lelőttem a poént, már mindenki mindent tud, és rövid lett a cikk? Nem. A helyzet ennél valamivel bonyolultabb.

Nézzük meg először, hogy miért fogadható el ez az aláírástípus, milyen követelményeket kell teljesítenie! Ehhez érdekes módon nem ezt a minősített aláírás írták körbe, hanem az úgynevezett fokozott biztonságú elektronikus aláírás követelményeit határozták meg. Ezek pedig:
– alkalmas az aláíró azonosítására
– egyedülállóan az aláíróhoz köthető
– olyan eszközzel hozták létre, amelyek kizárólag az aláíró befolyása alatt állnak
– a dokumentum tartalmához olyan módon kapcsolódik, hogy minden – az aláírás elhelyezését követően a dokumentumon tett – módosítás érzékelhető.

A minősített elektronikus aláírás pedig olyan fokozott biztonságú elektronikus aláírás, amelyet minősített elektronikus aláírást létrehozó eszközzel állítottak elő, és amely elektronikus aláírás minősített tanúsítványán alapul. 

Ugye, milyen egyszerű? 

Mi a helyzet abban az esetben, ha valamilyen ügy bíróság elé kerül?

Ez már tovább bonyolítja a helyzetet, ugyanis a bírói kar nem képvisel egységes álláspontot azon tekintetben, hogy mi fogadható el bizonyítékként és mikor, és ennek eldöntésében részben szabad kezet is kapnak.  

Az egyedüli biztos pont, hogy a minősített elektronikus aláírást el kell fogadni egyenértékűnek a saját kezű aláírással. Azonban más elektronikus aláírások is elfogadhatóak, és ez nagyrészt a bíró belátására van bízva, hogy elfogadja-e vagy sem. 

Tehát ha te magad akarsz biztosítékot egy ügyben, akkor csakis a minősített elektronikus aláírás a megoldás számodra, azonban jól gondold meg, mit írsz le e-mailben, mert az is felhasználható ellened, ha éppen olyan a helyzet, hiába nem minősített az aláírás.

Az ügyfélkapu, mint aláírási mód

Az ügyfélkapus aláírás valóban minősített elektronikus aláírásnak számít, tehát mint magánszemély gond nélkül használhatod. De amint az aláírást nem magánszemélyként teszed, hanem már ennél bővebb minőségben (pl. ügyvédként, vagy cég képviseletében), akkor az ügyfélkapu nem felel meg erre a célra. Ennek oka, hogy az aláírásodhoz nem rögzíthető közvetlenül az, hogy te az említett státuszt abban az időpillanatban, amikor az aláírást eszközölted, valóban betöltötted-e. Tehát ennek az eszköznek is megvannak a határai.

Mi a helyzet a fogyasztói szerződésekkel?

Talán még ez volt a legérdekesebb téma az előadás további részében. A fogyasztói szerződések esetén nem kötelező az írásba foglalás. A szerződés elvileg érvényes akkor is, ha érintőpadon történik az aláírás, vagy egyéb digitális módon, ami nem felel meg a minősített digitális aláírás követelményeinek. 

Ugyanakkor, ha valami perre kerül a sor, ott nehezebb a bizonyítás, mivel egy ilyen aláírás esetén az írásszakértői vizsgálat hatásossága kérdéses. Nem lehet megállapítani, hogy az aláírás milyen módon került rögzítésre. Nagyon nagy értékű szerződések esetén ezért itt is javasolják az írásban történő szerződéskötést.

Ha tetszett az elektronikus aláírásról szóló összefoglaló, olvasd el az elektronikus szerződéskötésről szóló cikket is.

Domokos Anna
VAModi

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA "csak" egy virtuális asszisztens? - Kezdjük rögtön a legelején. Kik azok a virtuális asszisztensek ? "A virtuális asszisztens, egy gyűjtőfogalom, amit azokra a MAGASAN KÉPZETT SZAKEMBEREKRE használunk, akik virtuálisan, a távolból egy-egy vállalkozásnak (vagy...