Barion Pixel

2014 óta vagyok hivatalosan a virtuális asszisztens pályán. Bár én irodamanager-nek aposztrofálom magam, a köznyelvben, világszerte inkább a virtuális asszisztens megnevezés az elterjedt. 

tokeletes_va.png

Mikor belevágtam ebbe a vállalkozásba itthon még nem nagyon találkoztam hasonlóval, akitől tanulni lehetett volna, így a vállalkozásom kiépítését, felépítését saját tapasztalataimnak köszönhetem.

Mostanában kezd begyűrűzni hazánkba is ez a szolgáltatás, így egyre több kérdést, megkeresést kapok a témában. Hogy ne csak az én tapasztalataim beszéljenek, s a hazai VA-k is támogató közösségre leljenek, létrehoztam egy facebook csoportot, ahol a Magyar Virtuális Asszisztensek egy helyen megtalálhatóak. 🙂 Ha Te is szeretnél tagja lenni a közösségnek, csatlakozz bátran a csoporthoz itt.

virtualis_asszisztensek_magyarorszagon_1.png

Egyre általánosabb jelenség, hogy míg a munkáltatók munkaerő hiánnyal küzdenek, addig a gyermekes édesanyák számára a megfelelő munkahely megtalálása jelent problémát. 

Egy gyermek születésével megváltoznak a prioritások és bár továbbra is szeretik a munkájukat, szeretnek, szeretnének dolgozni, a gyermeküket sem szeretnék teljesen elhanyagolni. Szeretnének érte menni az óvodába időben, szeretnének vele lenni, ha beteg, szeretnének rugalmasan alkalmazkodni az igényeihez.

Mindezek mellett természetesen dolgozni is szeretnének, hisz nekik is szükségünk van arra, hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek, hogy a gyermekük születése előtt megszerzett rengeteg tapasztalatot, tudást továbbra is használni és kamatoztatni tudják.

A munkáltatóknak, vállalkozóknak talán érdemes lenne ezt a ‘foglalkoztatási’ formát is figyelembe, fontolóra venni, mikor a munkaerőhiánnyal, a megfelelő munkatárs megtalálásával küzdenek.

 

Hogyan dolgozik egy virtuális asszisztens?

Legtöbb esetben az otthonából.

Ez miért jó Neked, mint vállalkozónak?

  • mert ő a saját számítógépét, saját szoftvereit használja a munka elvégzéséhez;
  • mert ő, mint üzleti partnerre tekint Rád és a cégedre így neki is az a legfontosabb, hogy a Te céged sikeres legyen
  • mert ő saját vállalkozása keretében dolgozik Neked, így saját maga után ő fizeti a járulékokat, adókat.

Mik azok a tipikus problémák, amik a vállalkozók, megbízók részéről legtöbb esetben fölmerülnek?

“Nekem látnom kell, hogyan dolgozik. Szemmel akarom tartani az asszisztensemet az irodámban.”

Van egy jó hírem számodra. A virtuális asszisztenst távolról is látod hogyan dolgozik. A rendszeres kommunikáció elengedhetetlen ebben a szakmában.

Egy kérdést tegyél föl magadnak: “Mi a fontos számodra, hogy a munka legyen kész, vagy hogy lásd a beosztottadat napi 8 órában?”

A cigi, kávé, pletyi szünetet nem kell kifizetned a virtuális asszisztensednek. 😉

“Mi a garancia arra, hogy a virtuális asszisztens a cégem tudását nem viszi át a konkurenciához?”

A jó virtuális asszisztens vállalkozói szerződéssel dolgozik, melynek részét képezi a titoktartás is. Ez egy pici ország, ahol a jó hír gyorsan terjed, a rossz pedig még gyorsabban.

Azt gondolom, ezt a kockázatot, hogy virtuális asszisztensként ezen a pici piacon valaki megsértse a titoktartást, egy elkötelezett virtuális asszisztens nem vállal be. Természetesen ezért fontos, hogy megbízható, tökéletes virtuális asszisztenst találj magadnak. Ebben segít az alábbi ingyenes e-bookok Neked, illetve ez a weboldalt, amit most is olvasol:

 

keszen_allsz_egy_virtualis_asszisztensre-.jpg

Benned milyen kérdések, félelmek fogalmazódtak meg egy virtuális asszisztens szerződtetése kapcsán?

Írd meg bátran a kérdésedet akár e-mailben!

Kiss-Márton Adrienn

VA szakértő

 

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA “CSAK” egy virtuális asszisztens?

A VA "csak" egy virtuális asszisztens? - Kezdjük rögtön a legelején. Kik azok a virtuális asszisztensek ? "A virtuális asszisztens, egy gyűjtőfogalom, amit azokra a MAGASAN KÉPZETT SZAKEMBEREKRE használunk, akik virtuálisan, a távolból egy-egy vállalkozásnak (vagy...