Barion Pixel

Hogyan legyél produktív és hatékony ősszel?

Tegnap még meleg, világos hajnalra keltél, madárcsicsergésre, napsütésre, tele voltál energiával. Ma hűvös van, a reggeli harmat helyett dér harapja a füvet, szél hozta szürke felhők sírnak. Persze, hogy csökken a motivációd, nehezebben megy minden, pedig éppen most kellene a maximumot adnod: őszi kampányok, halloween, karácsony… Hogyan csináld? Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek fenntartani a motivációt és a hatékonyságot az őszi hónapokban.

 

“Itt van az ősz, itt van újra…”

Érdekes kérdés, hogy mi a gond szegény ősszel, miért csökken a munkakedvünk, a produktivitásunk hiszen tudtuk, hogy jön és azt is, hogy vele éppen a legkeményebb virtuális asszisztens időszakunk. Szóval akkor mi a baj?

Kezdjük az idővel. Az egyre kevesebb napfény, a hidegebb időjárás fáradtságot okozhat, ami nehezíti a hatékony munkavégzést. Biztosan te is sokszor érzed azt egy egy hűvös őszi napon, hogy milyen jó lenne ebéd után egy kicsit pihenni (egyébként jó taktika, tedd meg).

Ezzel párhuzamosan egyre több a munka, és ha ez még nem lenne elég ott vannak a sürgető határidők is. Ezért fontos, hogy most fókuszáljunk és készüljünk a ránk váró feladatokra. Szóval (és ez a legrosszabb) produktívnak is kell lenni. A produktivitás ugyanis növeli a hatékonyságot és a mentális egészségünket is segíti. Ha valahogy fenntartjuk a produktivitást, nemcsak a munkahelyi, hanem a magánéletünket is kiegyensúlyozottabbá tehetjük, mert a feladatok elvégzése kevesebb stresszel és nagyobb elégedettséggel jár.

De mit tehetünk?

Legyenek a céljaid világosak

A célok kitűzése segít fókuszálni és irányítani a munkádat. Az őszi hónapokban különösen érdemes heti vagy havi célokat meghatározni, olyanokat, amelyek konkrét, mérhető eredményeket hoznak. Ha tudod, hogy mit szeretnél elérni, könnyebben tervezhetsz, és a munka során is motivált maradsz.

Használj időgazdálkodási technikákat

Ez most brutálisan fontos. Sok különböző technika van, mondunk egyet, ami nekünk bevált: alkalmazd a Pomodoro technikát: 25 percnyi koncentrált munka után 5 perc szünetet tartasz. Ez segít fenntartani a frissességedet és csökkenti a fáradtságot. Az ilyen módszerek használata során figyelmesebben és célzottabban tudsz dolgozni.

Miért ne tarthatnál szünetet?

Fáradtan, dekoncentráltan úgysem tudsz dolgozni. Szóval, a fáradtság csökkentésére és a kreativitás növelésére is érdemes szüneteket beiktatni. Egy rövid séta a friss levegőn vagy egy bögre tea (egy rész a sorozatodból, de tényleg akkor 1, ha nem csúszol bele 6-ba) segítenek abban, hogy újra feltöltődj és tiszta fejjel térj vissza a munkához.

Ne magányoskodj

A virtuális asszisztens munka sokszor magányos (nemrég írtunk egy cikket, hogyan tudod a mentális egészségedet megőrizni) ezért fontos, hogy kapcsolatban maradj a kollégáiddal, barátaiddal. Tarts csoportos beszélgetést (ahol nem feltétlen a munka a fő fókusz): ez növeli a motivációdat, és elősegíti a szakmai fejlődésedet is.

Mit mond a pszichológia?

Van 5 gyors, hasznos, rövid és könnyen betartható pszichológia gyakorlat, trükk, amely átsegíthet a legnehezebb, legmotiválatlan és inproduktív (vajon van ilyen szó?) napokon is. Íme, öt pszichológiai tipp, amelyek segíthetnek a motivációd fenntartásában, még akkor is, ha nehéz időszakokat élsz át:

  1. Csak kezdj bele! Ne várj a motivációra, hanem vágj bele a feladatokba. Gyakran a cselekvés hozza meg a szükséges lelkesedést (tudod, evés közben jön meg az étvágy), és ahogy belemerülsz, úgy a motiváció is megérkezik.
  2. Bonts le a nagy feladatokat! Ha egy projekt túlságosan ijesztőnek tűnik (ez azért egy borzasztó őszi napon nem annyira nehéz elérni, velünk már előfordult, hogy egy nyomorult e-mailt nem tudtunk megírni órákig) oszd fel kisebb részekre. Így könnyebb lesz nyomon követni a haladást, és a gyakori sikerek tovább motiválnak.
  3. Kérj visszajelzést másoktól! Mondd el a barátaidnak, hogy min dolgozol, és kérd meg őket, hogy rendszeresen érdeklődjenek hol jársz? Ez furán hangzik, hisz arra kéred a barátnődet, hogy időnként kérdezzen rá egy munkádra, és szinte kérjen számon, de egy szuper önkontroll. Ez nemcsak felelősségtudatot ébreszt benned, de segít elkerülni a lazítást is.
  4. Vedd körbe magad pozitív emberekkel! A pesszimista társaság helyett válassz olyan barátokat, akik inspirálnak. Az ő lelkesedésük és energiájuk könnyen átragadhat rád.
  5. Legyél hálás! Amikor motivációs válságba kerülsz, tedd fel magadnak a kérdést: mi az, amiért hálás lehetek? Ez segít a fókuszt a pozitívumokra helyezni, és újra feltölt energiával.

Reméljük, hogy segítettünk abban, hogy átvészeld a nehéz őszt és megtaláld a motivációdat. (Szuper ötlet csatlakozni a virtuális közösségünkhöz is, ahol szuper segítséget kaphatsz a posztjainkkal például).

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Szükségünk van belőled 1%-ra (igen, ez egy felhívás)

Szükségünk van belőled 1%-ra (igen, ez egy felhívás) Virtuális asszisztens vagy, hát persze, hogy tudtad, hogy a személyi jövedelemadód 1%-át felajánlhatod egy jó ügy érdekében és te is közvetlenül támogathatod olyan szervezetek munkáját, amelyek valós változásokat...