Barion Pixel

Így őrizd meg a lelki egészségedet home office-ban

Első pillanatban úgy tűnik, hogy a home office-nak csak előnyei vannak. Nem kell utaznod, nem kell kitalálni, hogy mit vegyél fel másnap, bármikor tarthatsz hosszabb-rövidebb szünetet, sorolhatnánk. Ám egyszer csak elmúlik a varázsa. Megjelenik a stressz, csökken a produktivitás, azt érzed elszigetelődsz. A home office egyik legnagyobb veszélye, hogy sérülhet a mentális egészségünk még az is felmerülhet, hogyan tartsuk meg a józan eszünket? Íme néhány tipp.

 

Mi az a „mentális egészség” és miért fontos?

Sokan, sokféleképpen használják, tisztázzuk mit is jelent: a mentális egészség az a lelki és érzelmi jólét, amely segít a mindennapi élet, a stressz megfelelő kezelésében, az egészséges kapcsolatok kialakításában és fenntartásában. Része a pozitív önértékelés, a kiegyensúlyozott érzelmek és a hatékony problémamegoldás is, és éppen úgy oda kell rá figyelni, mint a fizikai egészségedre.

Lehet, hogy hikikomori vagy?

Tételezzük fel, hogy rendkívül elfoglalt virtuális asszisztens vagy. Napi 8 (akár több) órát dolgozol teljes koncentrációval, szinte csak enni állsz fel a géptől. A nap nagy részében csak megrendelők keresnek, azok, akikkel lehet, hogy személyesen még soha nem találkoztál. Az ételt kihozzák, a bevásárlást online intézed, délutánra fáradt vagy mozdulni sincs kedved. Vigyáznod kell, nehogy hikikomori-vá válj, olyanná, mint azok a japánok, akik teljes elszigeteltségben élnek, akár napokig ki sem mozdulnak otthonról, a mentális egészségük rendkívül rossz állapotban van.

De mit tehetsz azért, hogy megőrizd a mentális egészségedet? Íme néhány ötlet.

Mozogj rendszeresen (mert csökkenti a szorongást)

Nem feltétlenül arra szeretnénk rábeszélni, hogy menj le egy konditerembe és emelj súlyokat és azt sem szeretnénk, hogy valahonnan szerezz egy dévédét és Rubint Réka örökké aktuális edzéseit végezd el otthon. Kicsit paradox, de van sok olyan alkalmazás amelyik ingyenes és akár a szobában is elvégezhető mozgásformákat kínálnak. Egy fokkal jobb ennél, ha időnként elmész sétálni, futni vagy például biciklizni.

A mozgás önmagában mindenki számára szuper, de neked egyenesen kötelező a mentális egészséged megőrzéséért, hiszen a sport, a mozgás bizonyítottan csökkenti a szorongást.

Ápold a szociális kapcsolataidat (csökkenti az elszigetelődés érzését)

Tudod, hogy megy tönkre a legtöbb barátság és hogy vesznek a múlt ködébe a kapcsolatok? Úgy, hogy amíg te arra vársz, hogy felhívjon, ő arra, hogy te hívd fel. A gond az a home office-szal, hogy nagyfokú rugalmasság mellett elszigetelődhetsz: hacsak nem teszel ellene valamit. Éppen ezért tarts kapcsolatot a lehető legtöbb emberrel. Lehet ez a kapcsolat virtuális is. Csak legyen. Legyünk őszinték: sokunknak közülünk (mármint sok virtuális asszisztensnek) családja, gyereke(i) vannak. Nem feltétlen akarunk bulizni. Kicsit belekényelmesedtünk az otthonlétbe, nem megyünk át kávézni a másik városba (kerületbe). Lehet, hogy valójában időnk sincs erre (és kedvünk sem, hiszen, ha az ügyfél miatt nem kell otthonról kimozdulni, akkor mi értelme egy kávénak?). Pedig, ha belegondolsz nem nehéz legalább naponta beszélgetni másokkal – ha kimozdulni nincs is kedved.

Legyen egy hobbid (mert az kikapcsol)

Emlékszel a régi időkre, amikor minden önéletrajz végén oda kellett írni, hogy „Szabadidőmben olvasok / gyíkokat tanulmányozok//űrutazó vagyok” – mindegy, a lényeg, hogy legyen ott valami kamu, kellett egy hobbi. Egyébként tényleg kell, jó lenne, ha neked is lenne. És nem kell, hogy ez az üvegfújás, a téglagyűjtés vagy a gyertyaöntés legyen. Hobbi lehet bármi, ami kikapcsol és amiben jól érzed magad, ami kicsit talán kreatív, amivel flow-ba kerülhetsz.  A hobbit nem kitalálni fogod, hanem megtalál. Nem kell tehát kétségbeesetten keresned.

Mindfulness, meditáció

Mindkettő remek módszer (és könnyen tanulható) a stresszcsökkentésre. A mindfulness technikák segítenek abban, hogy a jelen pillanatra figyelj, és tudatosan kezeld a gondolataidat, míg a meditáció ellazítja az elmét, és hozzájárul a belső harmónia megteremtéséhez. Ha rendszeresen beépíted ezeket a gyakorlatokat az életedbe, észre fogod venni, hogy nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válsz, valamint könnyebben tudsz fókuszálni a fontos feladatokra.

Kerüld el az imposztor szindrómát: légy kedves magaddal

Sokan – épp a visszajelzés hiánya miatt – szenvednek az imposztor szindrómától. Ha úgy érzed, hogy nem is vagy elég jó a szakmában, ha – szerinted – csak a szerencsének köszönheted a sikereket és mindig attól félsz, hogy ez az egész egyszer kiderül és rájönnek az emberek arra, hogy túl vagy hype-olva, valószínű, hogy van benned egy kis imposztor szindróma. Egyébként elég aljas, mert ha még nincs, meg fog érkezni.

Egyetlen dolgot tehetsz ellene: légy magaddal kedves. Nem baj, ha nem vagy mindig produktív. Nem baj, ha úgy kelsz fel, hogy ma pont az összes embert utálod, nem gond, ha egy egy napot ellazsálsz. Pihenj, vegyél egy könyvet a kezedbe, nézz sorozatot, menj shoppingolni, sétálj, játssz a kutyáddal. Tégy valamit, amivel kedves vagy magadhoz.

Persze, minderről könnyű beszélni. De nehéz megtenni. Szóval, ha azt érzed, hogy nagy a stressz, elszigetelődtél, egyedül vagy: ne félj kimondani az érzéseidet egy barátnőnek, egy ismerősnek, akár egy szakembernek. Hidd el ezekkel nem vagy egyedül: minden VA-nak vannak hasonló gondjai és érzései.

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Így kommunikálj az ügyfelekkel / ügyfélkezelési stratégiák

Így kommunikálj az ügyfelekkel / ügyfélkezelési stratégiák

Így kommunikálj az ügyfelekkel / ügyfélkezelési stratégiák Valószínűleg ez lesz a legmegosztóbb cikkünk, mert tőlünk szokatlanul nyersen fogunk fogalmazni azért, hogy végre egy hasznos, ne pedig egy cukiskodó, semmitmondó cikket olvass arról, hogyan kell kommunikálni...

Miért írj virtuális asszisztens blogot?

Miért írj virtuális asszisztens blogot?

Miért írj virtuális asszisztens blogot? Mindenkinek van valamilyen kifogása a blogírás ellen. Unalmas. Senkit nem érdekel. Miről írjak, nincs ötletem. Csak a SEO miatt kell, de engem ajánlanak – hárítasz. Ugyan ki olvas manapság blogot – kérdezed, miközben ebben a...