Barion Pixel

Egy tökéletesen megválasztott virtuális asszisztens pénzt és időt teremt Neked és a vállalkozásodnak.

Mostani bejegyzésemben válaszokat kaphatsz azokra a kérdésekre (mennyibe kerül, hogyan vehetem igénybe, hol találom őket stb.), amik már fölemerültek Benned, ha virtuális asszisztenst kerestél magad mellé a hazai piacon.

ertekes_befektetes_1.png

Hogy miért készítettem el ezt a felmérést? Jómagam irodamanager szolgáltatásom keretében online vállalkozástámogatást nyújtok 2014. óta.

2017 nyarán lettem figyelmes a gombamód megjelenő hazai virtuális asszisztensekre.

Mivel célom a VA szolgáltatást nyújtók megbecsültségének és a magas színvonalon szolgáltatást nyújtó virtuális asszisztensek munkájának támogatása, így folyamatosan figyelemmel kísérem a hazai piac alakulását. A hazai virtuális asszisztensek működését az általam működtetett közösség létrehozásával, napi szintű mentori támogatásommal kívánom javítani. A kereslet-kínálat könnyebb egymásra találását pedig az online piactér üzemeltetésével. 

A virtuális asszisztens (legalábbis az irodamanager féle 😉 ) jóval több, mint egy távtitkárnő, vagy egy távmunkában foglalkoztatott alkalmazott. Erről korábbi írásaimból már megbizonyosodhattál.

A hazai helyzet alakulását legjobban anonim kérdőívekkel lehet nyomon követni. A felméréseket rendszeresen elvégezzük, azok eredményeiről pedig a nagyközönséget tájékoztatjuk.

A cél ezzel is természetesen, hogy a szolgáltatást igénybe venni kívánók minél jobban megismerjék ezt a fajta vállalkozástámogatást.

Az első hazai VA felmérés eredményét itt olvashatod.

Akkor most lássuk mit, mutattak a számok 2017. december 31-én.

A kérdőívet 30-an töltötték ki, ebből a 30 főből 16 aktív, jelenleg működő virtuális asszisztens, a többi 14 pedig aktívan érdeklődik a téma iránt, s tervezi virtuális asszisztens szolgáltatás beindítását a 2018-as évben. Fontos megjegyeznem, hogy a kérdőív kitöltése most is nyilvános volt, s nem csak az általam működtetett zárt csoport tagjai vehettek részt benne.

 

1. Kérdés 

Ezzel a kérdéssel a hazai VA-k virtuális asszisztensként szerzett tapasztalatára szerettem volna rávilágítani

2. Kérdés, arra vonatkozott, hogy fő, vagy mellékállásban végzik a tevékenységet

A jelenleg aktívan működő virtuális asszisztensek 56,3 %-a támogatja főállásban a hazai vállalkozásokat, vállalkozókat.

 

3. Mi volt a fő motiváció, ami elindított az úton (16 válasz)

HR-es mivoltom most is kibújt belőlem, s a kérdések összeállítása kapcsán nagyon kíváncsi voltam a VA pályát választók fő motivációjára. Ahogy korábban már írtam róla, a jelen munkahelyi körülmények nem igazán kedveznek a gyermeket vállaló édesanyáknak időbeosztás, rugalmasság tekintetében.

A felmérés eredményeként is hasonló álláspont született. Erről azonban egy hosszabb értekezést majd későbbi posztban fogok megtenni valamelyik csatornámon.

 

4. Virtuális asszisztensként specializálódtál-e valamilyen területre?

A válaszadók 50%-a nyújt általános adminisztrációs szolgáltatásokat, míg a másik 50%-uk specializálódott valamilyen területre.

 

5. És akkor el is érkeztünk egy izgalmas részhez: milyen szolgáltatásokat kínálnak a hazai virtuális asszisztensek. A toplista:

  • 1 kivételtől eltekintve mindegyik aktív VA nyújt általános adminisztrációs szolgáltatást.
  • közösségi felületek karbantartása
  • ügyfélszolgálat
  • tartalomgyártás
  • weboldal karbantartás
  • blog karbantartás
  • ügyintézés, szervezés
  • marketingasszisztensi feladatok
  • nem hivatalos fordítás
  • információ gyűjtés
  • e-mail fiók kezelés
  • agenda
  • utazásszervezés
  • grafikai munkák
  • hírlevél írás
  • rendezvény szervezés
  • transzformálás
  • migrálás
  • adatfeltöltés
  • pénzügyek

6. Milyen formában vehetőek igénybe itthon a VA szolgáltatások?

 

7. Mennyibe kerül egy Virtuális asszisztens óránként?

 

8. Hol találsz virtuális asszisztenseket?

 

A fő megjelenési felületük a Facebook. Ezt követi az Instagram, a Google+ , YouTube, valamint a Twitter. 

 

Ezekre a tényekre derült fény a második hazai VA felmérésből. Köszönöm szépen azoknak, akik szántak pár percet a kitöltésre.

Ha szeretnéd tudni, hogy készen állsz-e egy virtuális asszisztensre, akkor ebből a 17 oldalas ingyenes e-bookból megtudhatod. 

www_irodamanager_hu.jpg

Ha már TUDOD, hogy készen állsz, de nem tudod hogyan találd meg az igazit, ebben az e-bookban összeszedtem számodra néhány hasznos tippet a kereséshez, kiválasztáshoz.

igy_talald_meg_a_tokeletes_virtualis_asszisztensedet_2.jpg

Kövesd az írásaimat, ha szeretnéd jobban megismerni a virtuális asszisztenseket. Ha Te is virtuális asszisztens vagy, és szívesen csatlakoznál az általam – a hazai piacon edződött irodamanager –  mentorként támogatott FB csoporthoz, akkor csak kattints ide, válaszolj MINDHÁROM feltett kérdésre, s máris beengedünk a színfalak mögé.

 

Kiss-Márton Adrienn

irodamanager

“Minden sikeres vállalkozó mögött áll egy irodamanager!”

FONTOS! Ha mélyebben érdekelnek a felmérés eredményei, vagy szeretnéd azokat szakdologozatodban, prezentációdban, előadásodban felhasználni, kérlek keress meg ezzel kapcsolatban a szia[kukac]vamagyarorszag.hu e-mail címen.

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés, oszd meg bátran. Forrásként kérlek tüntesd föl ezt a cikket aktív linkkel! Köszönjük szépen.

További cikkek

Ki legyen a közönségdíjas? Szólj bele TE is a végeredménybe!

AZ ÉV VIRTUÁLIS ASSZISZTENSE 2022 PÁLYÁZAT KÖZÖNSÉGDÍJAS JELÖLTJEIDöntsd el TE, ki legyen az ÉV Virtuális Asszisztense 2022-ben!Az Év Virtuális Asszisztense 2022 pályázat célja, hogy elismerje a VA-k kemény munkáját és elkötelezettségét. Egyesületünk folyamatosan...

VA 2021 felmérés eredménye

Mint 2017 óta minden évben, így idén is elkészült felmérésünk (VA2021) a hazai virtuális asszisztensek piacáról. Ennek bemutatása a 2022.01.27-én megrendezésre kerülő Évindító VA találkozón történt meg, a IX. Magyar Marketing Fesztivál keretein belül. A felmérés...

Virtuális asszisztencia a COVID idején

Virtuális asszisztencia a COVID idején

Virtuális asszisztencia alakulása hazánkban a COVID idején. VA felmérés 2020. december – de minek? Többször kaptuk már a kérdést, hogy mégis miért mérjük föl a VA piacot rendszeresen, ráadásul többnyire ugyanazokra a kérdésekre keressük a választ, amiket a régóta...